Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

14/2008

Archiv

Vlnu emocí, kterou každoročně spustí volba Miss Českolipska, nechápu. Komu může dělat radost napsat příspěvek, že všechny jsou... řekněme ošklivé (ale anonymní trubky se většinou vyjadřují ještě hůře)? Volby jakékoliv miss nejsou mým šálkem čaje, ale respektuji rozhodnutí děvčat poprat se o možnost stát se modelkou. Opravdu by mě zajímalo, kolik těch zamindrákovaných tupounků-přispěvatelů by bylo ochotných stoupnout si před jakoukoliv porotu a nechat se hodnotit. Určitě by odpověděli, že podobná akce je pod jejich úroveň. Ale kde ta jejich úroveň vlastně je, když jsou schopní jen kydat slovní hnůj? Jasně, volba Miss v jakékoliv podobě je hlavně dobrý byznys. Ta republiková je velký byznys, českolipská je lokální byznys. Pro agenturu, pro noviny, pro politiky, kteří se v porotě zviditelní, a občas i pro ty holky. Vždyť některé účastnice minulých ročníků Miss Českolipska se chytily i v dalších soutěžích a v modelingu vůbec. A kdo někdy zažil první castingy a potom finále, musí agentuře přiznat, že z nenápadných kačátek dokáže vyždímat maximum.
Jen jsem měl potřebu se těch holek zastat. K tématu anketa pod reklamami.


Nedávno jsem psal tip na výlet k bořejovskému kostelu (zde). Michaela Komersová mi poslala ještě některé další informace k této zajímavé památce.


Varhany nejsou ukradené, jsou uvnitř, ale bohužel momentálně asi dva roky nefunkční a  čekají na opravu. Kostelík stojí za zhlédnutí uvnitř, nic podobného asi v okolí není. Byl zcela vykraden a nyní povstal z mrtvých díky dvěma sdružením (Drobné památky severních Čech a spolek Pšovka) a skvělému člověku farářovi Honzovi Jiřištovi, který to všechno vymyslel. Mirek Pröller potom zrealizoval. Uvnitř je namalovaný oltářní obraz svatého Jakuba Většího, panenka Marie a v loňském roce přibyla i překrásná křížová cesta. Vše bylo darováno. Po mši se většinou družíme před kostelem, v zimě to bývá se svařákem a v létě s pivem. Krásné bývá předávání betlémského světla a letní pouť na Jakuba koncem července.


Zajímavou fotografii mi poslal Jiří Stránský. Nedaleko Kunratic vzniklo v lese neobvyklé zátiší prozatím čtyřiceti dvou starých fordek.




Když si představím, jaké mám rozpaky, když chci zaparkovat někde na kraji lesa... Přemýšlím, jestli jsem něco neporušil, jestli někomu nepřekážím. Tvůrce tohoto parkoviště asi podobné problémy neřeší.


Už jsem začal editovat rozhovory a kandidáty na místo senátora. Pokud nepočkáte na jejich regulérní vydání, můžete se k nim prolinkovat tudy (Miroslav Hudec) a tudy (Karel Kapoun).


Na závěr ještě nějaké fotky z domácí zahrádky.


Nedaleko Horní Maxova stojí zajímavá a tak trochu nelegální rozhledna. Její autor Martin Rajniš prohlašuje, že jde o vertikální sklad dřeva s kontrolním vnitřním schodištěm, a tudíž nepotřebuje stavební či jiná povolení. Určitě připravím tip na výlet.



V neděli se v Jablonném uskutečnilo další kolo okresní běžecké ligy. Bohužel si počasí s pořadateli opět nepadlo do noty. Na druhé fotografii je jeden z největších favoritů na vítězství v celé soutěži - Mirza Selimovič, domácí závodník.