Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

18/2009

Archiv

Dnešním deníkem se ještě vracím k 27. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa. Jedenáctým bodem tohoto jednání byly informace k plánované rekonstrukci ulice 5. května. To je ta široká ulice, která vede z Kopečku do Sosnové a svým povrchem připomíná tankodrom.
Především zastupitelka Ledvinková se svým emotivním projevem (bydlí zde) pokusila ostatní přesvědčit, aby se přiklonili k nabízené variantě 2, podle níž se má navíc vybudovat systém dešťové kanalizace v lokalitě Kopeček mezi silnicí I/9 a ulicí 5. května včetně přilehlých ulic. Problém je, že druhá varianta je o 22 milionů dražší. Všichni zastupitelé byli pro.
Minule jsem upozornil, že starostka byla pěkně ostrá na zastupitelku Jitku Lukáškovou. Spor vyvrcholil u bodu 14, kterým byla aktualizace zásad pro poskytování školských grantů. Jitka Lukášková upozornila, že jde o nemístnou diskriminaci škol, protože se po nich požaduje spoluúčast. Hana Moudrá její připomínky odmítla například slovy: „Já se s vámi nebudu dohadovat, když nevíte, co je státní a co není. Možná si můžeme sednout a já vám to vysvětlím."
Podstatou tohoto bodu jednání však bylo především rozhodnutí nepožadovat po školách zřizovaných městem některé dosti nesmyslné přílohy. Dále aktualizace řeší termín předložení vyúčtování příspěvku v případě jeho schválení po konání akce a navíc rozšiřuje okruh možných žadatelů o všechny příspěvkové organizace zřizované městem Česká Lípa.  
Další konflikt vznikl následně mezi starostkou a Petrem Máškou, který se při schvalování bodu 16 (Dodatek č. 6 ke zřizovací listině  Sociálních  služeb města České Lípy) zeptal, co bude se zvláštní školou na sídlišti Sever. "Je to ostuda města," řekl. Starostka ho ihned upozornila, že asi nemá nejaktuálnější informace, neboť v této budově sídlí městská policie a nyní jde do výpůjčky Sociálním službám. Tato městská organizace zde bude sídlit a provozovat komunitní centrum a klub důchodců. Navíc zde vznikne mateřské centrum Pumpkin (zde si o Pumpkinu můžete přečíst více).
Petr Máška na závěr tohoto bodu upozornil starostku, že neadekvátně reaguje.


A souboj starostka vs. opozice pokračoval i při bodu 18 (Informační materiál o efektivitě veřejně prospěšných prací pro město Česká Lípa). Petr Máška a Miroslav Hudec přišli s nápadem, že by mohli veřejně prospěšní pracovníci hlídat na přechodech děti jdoucí do školy. Jitka Lukášková se přidala hláškou, že když to funguje v zahraničí, proč by to nemohlo fungovat u nás. "Pošlete mi odkaz, jak to funguje jinde," vyzvala ji starostka. Ostatní zastupitelé se aspoň shodli na skutečnosti, že prováděné práce jsou na vzhledu České Lípy znát.
V samotné zprávě se píše toto: Stejně jako v předchozích letech, tak i letošním roce, Město Česká Lípa zaměstnává občany na veřejně prospěšné práce. Pracovní poměr uzavřelo již s dvaceti šesti občany, což je o dvacet dva více než v minulých letech. Zaměstnanci vykonávají úklidové práce nejenom v centru města, ale postupně i v ostatních částech města Česká Lípa, vč. sídlišť, a dále na hřbitovech náležejících do správy města (např. městský hřbitov, hřbitovy v Dolní Libchavě, Dobranově atd.). Úklidové práce spočívají zejména v ručním zametání komunikací, provádění běžného úklidu veřejných prostranství vč. základního ošetřování veřejné zeleně, například  shrabováním, okopáváním a zaléváním. Dále se jedná o čištění komunikací a ploch (ručními prostředky) od nečistot všeho druhu (hlíny, písku, bláta, sněhu apod.) seškrabováním, shrnováním, mytím apod., vč. zajišťování odvozu nashromážděného odpadu.


A jdeme do finále. Nakonec největší diskuse se strhla během interpelací, kdy Petr Máška přišel s usnesením týkajícím se situace na sídlišti Sever. Vystoupil i ředitel městské policie Lubomír Mery. Připomněl, že sídliště Sever je tak trochu klišé. Vždyť od začátku roku bylo ze sedmi set oznámení jen osm ze Severu. V měsíci dubnu, tedy po emotivním sezení občanů, nebylo oznámení jediné.
Miroslav Hudec upozornil, aby se situace i beztak nepodceňovala. "Bojím se Dělnické strany," prohlásil.
Kupodivu nejrozumněji nakonec mluvil místostarosta Vlček, který řekl to, co cítím i já jako obyvatel tohoto sídliště. Chybí nám pocit bezpečí, když musíme procházet mezi skupinkami snědých lidí, kteří tu a tam vulgárně pokřikují, pokuřují, případně se zeptají, jestli nemáme peníze či cigarety.
Zastupitel Štrumfa takový diplomat nebyl. "Na Severu dochází ke slamizaci. Slova pana Meryho jsou nehoráznost. Sever je časovaná bomba." Také pochválil Květuši Rusínkovou, která se nebála hovořit na setkání obyvatel, zatímco pan Mery způsobně mlčel.


Tak to vypadá, že se k zasedání zastupitelů vrátím ještě příště.
V týdnu mě zaujaly ještě dvě věci, které chci v deníku zmínit. V úterý jsem se v Jiráskově divadle zúčastnil mimořádného hereckého koncertu bratrů Dlouhých. Ti ve hře s názvem Chvála bláznovství zvedli Českolipany ze sedadel. Tleskalo se několik minut ve stoje. Fotografie naleznete zde (stránky KD Crystal).
Víkend jsem strávil u svých rodičů. A byl jsem překvapen, jak se moje rodné město mění. Rekonstruuje se naráz několik ulic, sedm mostů přes Labe i jeho stará ramena, podél zmíněné řeky vznikla promenáda za devět milionů korun a chystá se cyklostezka. Jednu rekonstrukci osobně sleduje krajský zastupitel za sociální demokracii, další otevírá poslanec za ODS, v článku v městském zpravodaji (barevném) se dokonce přiznává, že právě on na ni sehnal peníze. Kdo to nepochopil, tak jsem tímto odstavcem chtěl naznačit, že o našich poslancích, senátorech, zastupitelích je většinou slyšet v jiných souvislostech. Pokud o nich vůbec je slyšet. A to nemluvím o tom, že se po celém mém rodném městě hovoří o podzimní návštěvě papeže.





A na závěr ještě pozvánka na bohulibou akci.