Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

19/2009

Archiv

Slíbil jsem, že se ještě jednou v deníku vrátím k poslednímu zasedání zastupitelů. Mezi dokumenty, které dostali zastupitelé jen pro informaci, je obsáhlá zpráva Květuše Rusínkové, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Jde o Vyjádření k situaci na sídlišti Sever, poznatky vycházejí z terénní  práce v rámci OSVaZ. Vybírám jen některé pasáže, které mohou čtenářům přiblížit některá další fakta. Mimo jiné o finanční situaci některých nových obyvatel Severu.
Cituji:
Pracovnice, které nasbíraly poznatky, jsou letitými pracovnicemi, které znají sídliště Sever z doby minulé, kdy zde byty spravovala společnost DIAMO Stráž pod Ralskem, a mohou tak porovnávat situaci a přidělování bytů v dřívější době a nyní, kdy byty spravuje akciová společnost BYTY Česká Lípa.
Nejhorší situace je v ulici Okružní 2217 a  2218 a špatná situace je i v domě v ulici Okružní 2215.
1) Bytová politika výše citované akciové společnosti je taková, že chtějí za každou cenu obsadit vybydlené byty i v těchto domech,  a proto zájemcům, kteří jsou ochotni se nastěhovat do bytů v Okružní 2217 a 2218, nabízejí byty s „kaucí“  pouhých 10 000,- Kč, což je nesrovnatelné s poplatky u ostatních přidělovaných bytů v jiných domech na sídlišti.  Jak nám bylo sděleno,  je to proto, že v těchto dvou domech nechce nikdo bydlet.
V České Lípě tak přibývají klienti z širokého okolí (informace o výhodně získaných  bytech se v této komunitě šíří velice rychle), kteří jsou závislí na sociálních dávkách, a město  je bude muset řešit i v rámci bydlení. Počet těchto lidí bude neúměrně narůstat a městu Česká Lípa to jistě přinese do budoucna nemalé problémy.
2) Výše popsaný způsob obsazování bytů dle našeho názoru způsobil, že se v této lokalitě v těchto domech vytvořilo sociálně vyloučené ghetto.  Přesto, že většina těchto obyvatel je v sociální nouzi a úhrada jejich nákladů na živobytí a bydlení je zpravidla  hrazena ze státních prostředků, využívají je především na  splátky půjček s vysokými úroky a  náklady spojené s bydlením.
3) Odboru sociálních věcí a zdravotnictví tato situace přináší již v současné době nemalé problémy a komplikace a promítá se velmi negativně do jeho činnosti.
Provádění sociálního šetření ve výše uvedených domech je velice problematické, pracovníci mají obavy používat výtah nebo jít po schodech, neboť výtahy jsou ve špatném stavu, do půlky výtahu jsou vysypané odpadky, schodiště neosvětlené, na schodech všechno možné včetně výkalů.
Pokud příslušnou domácnost dohledají, mají obavy z průběhu jednání, protože tyto nové rodiny bývají agresivní, nespolupracují, domácnosti jsou zanedbané, vyskytují se zde štěnice, vši, různé choroby jako svrab, tuberkulóza, žloutenky všech typů, osoby drogově závislé a nový fenomén – psi. I v těchto sociálně slabých domácnostech, kde mají problémy mít potraviny pro sebe, mají psy,   kteří  po sociálních pracovnicích skáčí, slintají, okusují nohavice a obuv a někdy je i ohrožují.
4) Pro ilustraci, jak funguje sociální systém, uvádíme příklady nákladů na bydlení ve vztahu ke státním dávkám (zjednodušeně):
V případě bydlení na sídlišti Sever dochází k tomu, že v mnoha případech jsou osoby našimi klienty a pobírají  od státu dávky státní sociální podpory a hmotné nouze.
- Dávky SSP – sociální příplatek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení. Výpočet výše příspěvku na bydlení vychází z částek životního minima a z normativů, kolik osob a v jaké lokalitě žije. V případě početnějších rodin, např. 3 dospělí a 2 děti, mohou obdržet i částky 5436,- Kč.
 Nemají-li  jiné příjmy, mají nárok i  na dávky hmotné nouze cca ve výši 9083,- Kč příspěvek na živobytí a 2387,- Kč doplatek na bydlení. Bydlí v nájemním bytě s úhradami 4018,- Kč za služby (topení, teplá a studená voda, osvětlení společných prostor, úklid spol. prostor, odpady) a 4363,- Kč za nájem.
Vyhodnocení u hmotné nouze je prováděno výpočtem cílového nájemného, kdy do odůvodněných nákladů vstupuje nájem nižší, regulovaný programem, jehož nastavení je v souladu se zákonem a nařízeními MPSV. V případě energií vstupují částky dané nastavením spotřeby a ceny na základě nařízení MPSV.
Celkový příjem v tomto případě je cca 19 000,- Kč ze státních prostředků (SSP a HN). Z toho musí do nákladů na domácnost vložit 20 – 30 % z peněz určených na jídlo a zajištění ostatních osobních potřeb,  je to způsobeno výší nákladů na nájem a energie.


Ze svých akcí tohoto týdne bych zmínil především pátý ročník šKRPÁLu. Mezi pořadatele patří i moje žena, tak ho nechci zase moc chválit, ale pravdou je, že jsem si turistický pochod užil. Přijeli mi přátelé z mého rodiště, byla nová trasa, potkal jsem bývalé i současné žáky, řadu bývalých kolegyň i neznámé turisty. Počasí zpočátku vypadalo tragicky, což odradilo mnoho dalších, ale ti skalní si výletu užili určitě stejně jako já. Pro ilustraci přidávám pár fotografií.






Večer jsme s přáteli zašli do sushi baru, který vznikl v Dubici. Slyšel jsem na něj jen chválu, navíc jsem tuto krmi chtěl už dávno zkusit.
Provozovatelem malé restaurace, v níž je pohodlí tak pro deset strávníků, je mongolský pár. Česky moc nemluví, o to více se usmívají. Naštěstí jídelní lístek je plný obrázků, takže není problém vysvětlit, na co máme chuť. Monotematické sushi stojí podle ceny surovin od šedesáti do devadesáti korun (šest kousků), my si většinou dopřáli různé směsi v cenách od 120 do 180 korun. Kromě syrových ryb byly v listech z řas  rýže i kousky měkkýšů či avokáda. Vše bylo velmi esteticky nachystáno a odpovídalo obrázkům z jídelního lístku.
Abychom nečekali nasucho, dostali jsme zeleninový salát zalitý pikantní omáčkou (v ceně). K pití jsme ochutnali dva druhy japonského piva (jedno z nich bylo vyráběno v Čechách) - za 40 korun. Já jako řidič si dal korejský švestkový čaj. Kamarád zkusil i horké saké. Salát byl dobrým tréninkem práce s hůlkami. K sushi jsme dostali nakládaný zázvor, sójovou omáčku a speciální křen, který se do omáčky přidával. Přestože se to na první pohled nezdálo, jídla bylo více, než jsme byli schopní sníst. Na závěr jako zákusek ještě malá asijská sušenka. Když to sečtu, tak jsme v průměru zaplatili 200 korun za jednoho, což je v podstatě standard i v normální restauraci. Zde je navíc nekuřácké prostředí a kus exotiky. Součástí baru je i krámek, v němž je možné si všechny suroviny nakoupit a zkusit si sushi vyrobit doma.