Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

22/2009

Archiv

Šest let mi počítač věrně sloužil, takřka denně. Bohužel se porouchal právě hard disk, na němž byly uloženy fotografie za poslední tři roky a všechny mé texty, kontakty, maily. Už jsme se smiřoval s tím, že o všechno přijdu nebo zaplatím horentní sumu specializované firmě. Naštěstí někteří moji studenti jsou podstatně šikovnější než já, takže: Vojto, ještě jednou děkuji!


Po týdnu se znovu dostávám k datům a postupně články buď rovnou zveřejňuji anebo akce aspoň zpětně připomínám zde v deníku. Deník píši už v sobotu, protože od neděle do pondělí jsem s primány na školním výletě, od úterý do další neděle na Moravě na republikovém kole Zlatého listu. i-noviny pojedou tedy ještě pár dnů na půl plynu, před prázdninami se trochu zmátoří a pak najedou na tradiční červencový režim.


Zveřejnit jsem chtěl například plakátek k Městským slavnostem. Bohužel by byl v i-novinách příliš nečitelný, tak aspoň uvádím, co mě v něm zaujalo.
V pátek 19.6. vystoupí u OD Banco Mig 21 s open air koncertem. Předtím se na stejném místě vystřídají soubory ZUŠ celého Libereckého kraje.
V sobotu můžeme začít den neckyádou se startem v 8.30 pod nemocnicí. V deset se můžeme přesunout opět k OD Banco, kde slavnosti zahájí starostka, po ní se snad objeví Petr Kotvald. Ve stejný čas vypuknou na vodním hradě středověké radovánky.
V neděli třeba zaujme slavnostní bohoslužba k poctě Petra a Pavla či slavnostní koncert vážné hudby v bazilice Všech svatých.
Už je znám i prázdninový program na vodním hradě:



S trochou zpoždění také vydávám informace o turistickém pochodu Za kvetoucí měsíčnicí. Snad můžu přiznat, že jsem se na měsíčnice byl podívat týden před pochodem a záměrně jsem neuvedl, že už jsou prakticky odkvetlé. Přece jen jsme mediálními partnery akce, a tak jsem nechtěl váhavce odradit od účasti. I bez měsíčnic jde o jeden z nejlepších pochodů široko daleko. Snad i díky nám se do lesů letos vydalo 722 účastníků. Po jednotlivých trasách to dopadlo takto:
Pohodová čtyřka (4km) -131 účastníků, rodinná sedmnáctka (17km) - 305, Studenecká dvacetpětka(25km) - 47, Jetřichovická třicetpětka (35km) - 28, Falkenštejnská padesátpětka (55km) - 13. Cyklotrasy - Kunratická třicetšestka (36km) - 81, Tokáňská šedesátka (60km) - 73 účastníků, Kyjovská osmdesátpětka (85km) - 44 účastníků.
Nejstaršímu účastníkovi bylo 85 let, nejmladší účastníci byli ročníku 2008 a 2009. Nejvzdálenější účastník byl letos z Českých Budějovic. Na akci bylo celkem ušlapáno a najeto 19.615 km.



Něco málo z mých akcí minulých dnů. Tři dny jsem pobýval na maturitách v Mimoni. Na rozdíl od některých mých kolegů jezdím na jiné školy předsedovat rád. Okouknu, jak to vypadá jinde a jakou  tam mají úroveň. Z Mimoně, přestože cítím určitou rivalitu našich škol, jsem si odvezl jen kladné dojmy. Malá škola z malého města, které je na své gymnázium patřičně hrdé a zřejmě ho finančně podporuje. Menší, mladší a semknutější kolektiv. Úroveň studentů nepatrně nižší - i z tohoto důvodu jsem zvědav na  státní maturity, které skutečnost (snad) posoudí objektivněji než já jako závislý pozorovatel.


Jako vždy jsem si zaznamenával perličky, které během zkoušení zazněly.
Držitel Nobelovy ceny za literaturu Seifert byl rodinný typ, ale přitom tak trochu dívkař, protože psal často o ženách. Zejména těch cizích.
Někteří lidé umírali naprosto katastrofálně.
Hrdina Máchova Máje byl vyvržen svým otcem.
Jaroslav Foglar napsal Závadu hlavolamu.
Hned dva studenti zaměnili ukázku ze Souostroví Gulag za Hochy od Bobří řeky.


S literaturou souvisela i má čtvrteční exkurze do Prahy. V rámci ní jsme navštívili letohrádek Hvězda, kde je instalována výstava s názvem Literatura bez hranic. Představuje pětici českých literátů (Hašek, Čapek, Hrabal, Seifert, Havel) a mě doslova nadchla. Je informativní, nápaditá, běhá při ní mráz po zádech. Potrvá do 1. listopadu, takže jestli o prázdninách zamíříte do Prahy, nenechte si ji ujít.



Taky jsem byl u voleb. Přestože jsem na stránkách i-novin prudil, nakonec jsem neodolal občanskému volání a vhodil do urny lístek lidovců.