Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

24/2009

Archiv

Dnes se vrátím podrobněji k 29. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa. Jak jsem již psal, vydržel jsem jen jeho první polovinu. V té druhé šlo z velké části o prodeje pozemků, záměry prodejů či zápisy z jednání výborů. Jediným bodem, který mě skutečně zajímal a na jehož jednání jsem nebyl přítomen, je vyjádření k umístění solární elektrárny v České Lípě.
Na zasedání chyběla jen zastupitelka Procházková (ODS). Naopak sál zaplnilo až překvapivě mnoho hostů. Na tuto skutečnost reagoval Jan Riedl návrhem, aby se dala přednost bodům, kvůli kterým občané přišli. Záhy se ukázalo, že se jedná o studenty obchodní akademie, kteří zasedání navštívili v rámci výuky.
O vystoupení požádali tři hosté. Nejprve Miroslav Koudelný, ředitel Správy uprchlických zařízení, prozradil zastupitelům, že v České Lípě, v Jiráskově ulici, vzniklo integrační středisko, v němž jsou umístěny rodiny uprchlíků z Barmy. Roztomilé bylo, že pan Koudelný ve svém projevu prohlásil, jak se snaží spolupracovat se samosprávami, přitom radnice o projektu dopředu nic nevěděla. Každopádně v případě Barmánců se jedná o skutečné politické uprchlíky, kteří do Lípy doputovali v rámci přesidlovacího programu OSN z Malajsie.
"Kdyby volby mohly něco změnit, tak by je už dávno zakázali," přečetl jsem na notebooku jednoho ze zastupitelů, když vystupoval druhý host - Jan Mochan z Automotoklubu Česká Lípa. Trochu se zlobil na zastupitele, kteří nechtějí na chod areálu v Sosnové dát požadovaných 300 tisíc korun. Vždyť toto sportoviště ročně navštíví kolem padesáti tisíc lidí. Někteří zastupitelé vyjádřili své obavy, jestli by prostředky vůbec doputovaly k organizátorům. Zastupitel Riedl použil výraz černá díra. Pravdou je, že chvíli se hovořilo o akciovce, chvíli o s.r.o. Nic konkrétního politici neslíbili.
Dalším hostem byl pan Kmoch, kvůli němuž byl předsunut bod 17 e). Přišel orodovat za své příbuzné Kyselovy, kteří patří mezi pětici zájemců o koupi zahrady na Ladech. Kyselovi tam mají kompost a chtěli by ho připojit ke své zahrádce. Jenže ostatní zahrádkáři, kteří určitě byli dalšími zájemci, si tam dělají pikniky. Do plodné diskuse vstoupil zastupitel Bubeník, mimo jiné předseda zahrádkářů, s informací, že celá tato osada před lety vystoupila ze svazu, a také s názorem, že je proti zcelování zahrádek. Tato megakauza nakonec pokračovala hlasováním, kterého se však většina přítomných zdržela.
Nejlépe se přihlížejícím studentům zastupitelé představili až při jednání o bodu 2, který nesl název Valná hromada Českolipské teplárenské, a.s. Slova se okamžitě ujal Jaromír Štrumfa. "Deset let firma nerozdělovala zisk, teď po prodeji to najednou jde. Tuto fintu mají na triku zastupitelé Moudrá, Skokan, Zejdová, Panc i ti starší ... například Engl," vyjmenoval některé osoby, které dle něj mohou za podvod.
Následovalo několik technických poznámek. Například Oldřich Panc se chtěl jasně dozvědět, co udělal špatně. Jana Zejdová šla ještě dál: "Pane kolego, používejte vhodná slova, abychom se nemuseli sejít jinde."
Jaromír Štrumfa zdůraznil, že jmenoval jen ty, kteří byli v orgánech ČLT.
"Já se chci zeptat, v jakém jsem byl orgánu?" využil technickou i Petr Skokan.
Jaromír Štrumfa se vzápětí omluvil, protože jmenovaný v představenstvu ČLT nikdy nebyl. Přidal aspoň výpočet. Podle něj jedna akcie teplárny měla stát 1,89 milionu korun, město ji však prodávalo za 1,17 milionu. Momentálně nové představenstvo teplárny navrhlo rozdělit 100 milionů korun zisku.
Doktor Riedl připomněl: "Jeden z důvodů, který vysvětloval, proč nemůžou být dividendy rozdělovány a proč nemůžou být v ceně reálně odraženy, byl ten, že jsou používány na financování společnosti. A najednou po prodeji to rozdělit jde. Takže pokud byla cena společnosti určována i tím, že to nejde, pak ten, kdo nám ji ocenil a s kým jsme uzavřeli smlouvu o službě, udělal něco špatně a měli bychom žádat část peněz zpět, protože toto ocenění nebylo pravdivé.“
Emotivně hovořila i Hana Moudrá, které se prý dotýká vyšetřování kvůli trestnímu oznámení podanému zastupiteli Štrumfou a Máškou. Připomněla rovněž, že od prodeje teplárny už dvakrát klesly ceny tepla.
Na to ihned reagoval zastupitel Máška: "Doufám, že budeme na stůl dostávat i informace, že ceny tepla stoupají."
Komentář k další části zasedání dám do některého z prázdninových deníků. Příští týden to ale nebude. Ve středu odjíždím na Expedici, které tradičně dělají i-noviny mediálního partnera. Spolu se 45 studenty mířím opět na Balkán, do oblasti Transylvánie. Začneme v Drákulově rodišti Sighisoáře, navštívíme některé hrady s hrabětem spojené, chceme prolézt Remetskou soutěsku, aspoň ochutnat bouřlivý Fagaraš a cestou zpět si užít i některá atraktivní místa v Maďarsku – Pecs, Balaton, Budapest. Po návratu určitě připravím několikadílné zpravodajství.
Tento víkend se snažím aspoň částečně trávit na regéčku v Heřmaničkách. Kvůli Expedicím jsem festival ještě nikdy nenavštívil. Letos je ale konec školního roku podivný, tak mohu. Když jsem dorazil první den, nejprve jsem se vylekal sjetých individuí rozesetých v okolí areálu, vůně trávy i všudypřítomného bahna. Stačila však hodinka před hlavním pódiem a skvěle jsem se naladil.  Nemusím pravé jamajské reggae, takže mě moc nebrala hlavní hvězda sobotního večera Buju Banton. Přišel jsem hlavně na Fast Food Orchestra a nejvíce mě nadchli Dubblestandart. Rakušané měli být černým koněm festivalu a pro mě skutečně byli (i když jsem ještě včera nevěděl, co jeto  styl DUB :o)).




Fotografie jsou od Radka Havrdy a bude jich dnes určitě ještě více.
Aktuálně mi rovněž přišel odkaz na galerku Jiřího Škrlety.  Ten pro změnu navštívil Memorial Air Show 2009 v Roudnici nad Labem. Zde.