Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

40/2006

Archiv

Ve 35. deníku (zde) jsem si troufl tipnout složení budoucího zastupitelstva. Většina čtenářů si myslela, že se neshodnu ani na padesát procent. Zejména je překvapilo, že jsem předpověděl deset zastupitelů ODS. Jak to dopadlo, všichni už víme. Mají jich dokonce jedenáct. Celkově jsem trefil 17 kandidátů z 25, což je úspěšnost 68 procent.


Co mě vlastně překvapilo?


Čekal jsem, že bývalý starosta Pokorný vytáhne nad pět procent lidovce a vezme s sebou ještě aspoň jeden mandát. Nečekal jsem, že DRS se nedostane přes pět  procent a že pan Popelka přeskočí pana Pokorného (SNK).


Co považuji za pět dobrých a pět špatných zpráv?


Tak nejprve třeba ty špatné.


Špatné zprávy


1. Nízká volební účast. Skutečně ji považuji za ostudnou, přestože nikomu nechci brát právo nevolit. Jsem přesvědčen, že nabídka kandidátů byla velmi komfortní, a to napříč celým politickým spektrem. Máloco dokumentuje úpadek českolipské společnosti více než tyto volby (a tím nemyslím výsledek). Derou se mi do klávesnice nelichotivé výrazy pro ty, co k urnám nedorazili, ale potlačím to v sobě.


2. Příliš velké vítězství ODS. Přestože jsem výsledek předpověděl a byl jsem s ním smířen, nemyslím si, že je dobrý. Doufal jsem, že ODS bude přinucena k širší koalici, která ji trochu usměrní v jejích monstrplánech. Takto zase jen stačí najít si nějakého toho Pazourka a vše se vrátí do starých kolejí. Otázkou teď je, komu všemu Skokan v noci volal. Domluví se s Bubeníkem, Aschenbrennerem či opět s komunisty?


3. Lidé volili "stranicky". Když jsem sledoval přicházející výsledky, došlo mi, kolik lidí, kteří už udělali těch pár kroků do volebních místností, bylo líných využít svého práva vybrat si konkrétní lidi. Z velké části tak nechali o svých zastupitelích rozhodnout stranické orgány.


4. Nelíbila se mi kampaň. ODS použila řadu podpásovek (počínaje zneužíváním Městských novin) a ostatní strany na kampaň rezignovaly. Jak se může vyplatit výroba aspoň jednoho výtisku novin, ukázala jen SOS pro Českou Lípu. Myslím si, že bez této tiskoviny by v zastupitelstvu své dva členy neměli. Třeba lidovci jsou parlamentní stranou, která dostává příspěvek od státu - to ho někde propili nebo proč se nepokusili své kandidáty představit voličům?


5. Absence některých osobností. Už jsem to naznačil v bodu třetím, tak to vyzdvihnu ještě jednou. Díky tomu, že jsme nechali rozhodovat stranické orgány, chybí v zastupitelstvu některé osobnosti, které by mohly být přínosem, a místo nich tam budou lidé, kteří mají nulový potenciál a budou jen stranickými mávači.


Dobré zprávy


1. ODS nemá naprostou většinu. Kdo si prošel výsledky i z jiných obcí, zjistil, že jsou města (třeba Praha), kde ODS získala více než polovinu hlasů či aspoň mandátů. No, prostě nejsem zastáncem většinového systému, nejsem zastáncem toho, že vítěz má brát vše.


2. Komunisté oslabili a ze tří, kteří jsou v novém zastupitelstvu, jsou dva, které považuji za přínos. V případě třetího se nechám překvapit.


3. V osobě Jiřího Pazourka sice ztrácíme v i-novinách jeden z terčů kritiky, ale myslím, že změna byla načase. Teď jen doufat, že ta změna bude k dobrému. Navíc DRS se skutečně profilovala jako béčko ODS, takže velkostraně nezbude, než jednat s někým jiným. Ukázalo se, že nestačí nacpat kandidátku řediteli příspěvkových organizací. Navíc, nemůžu místostarostovi Pazourkovi odpustit jeho aroganci v případě přípravy našeho rozhovoru.


4. Nová krev. Jestli dobře počítám, tak v zasedací místnosti MÚ zasedne 16 nových zastupitelů!!! Někteří z nich sice nejsou zase až tak úplně noví, nicméně nová krev bude určitě znát.


5. Z nových zastupitelů je dost těch, kteří si nebudou na opozici jen hrát. Nemlčení očekávám od Zelených, kolegy Martina Aschenbrennera i doktora Záruby. Jsem rád, že v novém zastupitelstvu zasedne Jan Riedl. Třeba potěší i noví zastupitelé za ODS či sociální demokracii.


V minulém deníku jsem psal, že v zastupitelstvu seděl vlastně jen jeden člověk, kterému jsem dal svůj hlas (Petr Skokan). Tentokrát jich budu mít na radnici pět. K tomu bych mohl ještě přičíst šest dalších, kteří kandidovali za strany, které jsem nechtěl podpořit (dvakrát KSČM, třikrát ODS a jednou ČSSD). I z tohoto důvodu nepovažuji výsledek voleb za tak špatný jako někteří čtenáři.


Volby sice byly vrcholem týdne, ale užíval jsem si i jinak.


Počasí stále přeje, tak jsem trochu pocestoval:



Jehla



Podzimní Kamenice



Panská skála


Ve středu nás ve škole roztančila černošská kapela:



Foto: Naďa Kadlecová


Ve čtvrtek jsem se účastnil besedy s Milanem Paumerem. Mašínové pro mě byli něco jako Vinnetou. Zhltnul jsem několik knih o jejich útěku do Západního Berlína, a tak jsem se na povídání opravdu těšil. Bohužel nejsem tak nekritický jako kolega Michal Kosina (zde) a z akce jsem odešel před koncem. Člověk by si neměl některé literární postavy demytizovat.



Foto: Vít Pokorný


A v pátek jsem si laboroval s kroužkem v době, kdy k nám do školy přišla volit paní starostka. Překvapilo mě, jak se dokázala v laboratoři chovat přirozeně. Opravdu mi její návštěva spunktovaná fotografy udělala radost, a tak dělám výjimku a ukazuji v deníku i svou nefotogenickou tvář. (Foto: Jindra Hladík)



Pod reklamami máte ještě malou povolební anketu a další jsem naeditoval na hlavní stránku.