Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

4/2008

Archiv

Konečně jsem se dostal k tomu, abych si prohlédl rozpočet města. Na rozdíl od let dávno minulých je k dispozici na oficiálních stránkách (zde). Nejzajímavější je samozřejmě část označená jako ORMI, kde lze objevit neběžné investice. V letošním roce se město asi moc nerozšoupne. Seřadil jsem investice podle objemu financí.


Sportareál - přístavba šaten (20 milionů korun)
bytové domy Lada (12 milionů)
propojení Sluneční - Šluknovská, část (10 milionů)
interiérové vybavení Sportareálu (10 milionů)
koupaliště Dubice - bazén (9 milionů)
ZŠ Slovanka - rekonstrukce kuchyně (5 milionů)
zainvestování lokality U Kola (5 milionů)


Nejvíce prostředků opět schramstne Sportareál. Rekonstrukce už dávno překročila 300 milionů a já stále čekám na omluvu čtenáře, který mi před rokem vyčinil, když jsem si dovolil odhadnout, že tomu tak určitě bude. Něco nás ještě budou stát bytové domy na Ladech. Nejenže město bude splácet několikamilionový úvěr, ještě se chystá do této báječné investice jednorázově nasypat  12 milionů korun. A už se chystá další díra – bazén v Dubici.


Mezi provozními výdaji se skrývá třeba ještě výměna oken v ZUŠce (2 miliony) a estetizace Městského úřadu (1,5 milionu).


Celkem půjde na výdaje odboru rozvoje majetku a investic 110 milionů korun.


Pro srovnání jsem nakoukl do loňského rozpočtu. Výdaje ORMI byly plánovány o více než pět milionů vyšší. Nejvíce peněz mělo jít do bytových domů na Ladech (12 milionů) a rekonstrukce ulice Sluneční.


Ostatní položky letošního rozpočtu jsem prolétl jen tak namátkou a zaujalo mě třeba, že Česká Lípa má rolbu a plánuje její generální opravu za 820 tisíc korun.


Rozpočet jsem původně otevřel z úplně jiného důvodu. Zajímalo mě, kolik město stojí svoz odpadu. Podle rozpočtu technického odboru se na rok 2008 počítá s 32 miliony korun. Když částku rozpočítám na počet občanů, vyjde mi 800 korun na hlavu. Něco ukrojí odměny za třídění, ale přesto jde zřejmě o službu dotovanou. Zajímalo mě, jestli se bude cena zvyšovat směrem nahoru. Kateřina Amrichová mi napsala: "Samotný poplatek za komunální odpad je ve stejné výši jako v loňském roce, tzn. 492,- Kč za rok."


Vzpomínám, že loni se mluvilo o osmi tisících neplatičů tohoto poplatku, a tak jsem ještě vyzvídal, zdali se jejich počet snížil. Tak ne. Za rok 2007 nezaplatilo za svoz odpadů 9,5 tisíce Českolipanů. Ano, čtete dobře: každý čtvrtý obyvatel Lípy je neplatičem. Už se těším, až si v hydeparku bude někdo stěžovat, že mu ten ošklivý pán přišel zabavit novou plazmovou televizi, na kterou si poctivě ušetřil. Bude to asi opravdu maso, až do Lípy vlítne smečka exekutorů a půjdou takřka byt od bytu. Raději se zeptám manželky, jestli máme zaplaceno :o)).


Přemýšlím, kde je chyba. Je špatně nastavený systém? Je nedůsledné město? Jsme opravdu městem hlupáků, kteří nejsou schopni přijít k volbám, rozlišit kontejner na tříděný odpad od kontejneru na smetí či vyplnit složenku? Zřejmě od každého trochu.
Svůj názor můžete vyjádřit v anketě pod reklamami či v diskusi.


Na závěr fotka ze včerejška. Příroda se zbláznila natolik, že se lze na konci ledna setkat se slepýšem.