Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

4/2009

Archiv

Prvním renoncem v nedělním deníku, nočníku, kvůli kterému jsem článek doplňoval, bylo upozornění mluvčí města Kateřiny Amrichové, že se nespravedlivě navážím do místostarosty Stejskala. Ptal jsem se ho v rozhovoru, jestli město dostává nějaké stížnosti od obyvatel sídliště Sever. Jeho odpověď zněla: "Celý minulý rok jsme nedostali jedinou stížnost na bydlení. Jednu jsme měli jen na hluk a tu řešila městská policie." Já jsem se pak tvářil překvapeně, když mi mluvčí městské policie sdělil, že oni stížností na rušení nočního lidu mají šedesát tři. Z mé strany šlo spíše o nedorozumění, které se mi k popíchnutí hodilo, než o záměrné zkreslení.
Větší hloupost jsem napsal u uvedení projevu bývalého hejtmana Petra Skokana. Projev, který jsem citoval, byl ten, který skutečně na kongresu přednesl. Přestože se to mnohým zdá neuvěřitelné. Původní projev měl být o směřování ODS a stanovách. Ten jsem na jeho stránkách (http://www.petrskokan.cz/) neobjevil.
Když jsem v tom sypání popele, budu ještě chvíli pokračovat. Před čtrnácti dny jsem nás poslal na výlet k Božímu hrobu v Kamenickém Šenově (zde). V týdnu se mi ozval Václav Frömmel, předseda občanského sdružení Na Výsluní. Některá místa se léta nemění, jiná se změní k nepoznání během několika týdnů. Raději pana Frömmela budu citovat.
"Jedná se o historickou Křížovou cestu, kterou spolu s kaplí se zvonicí nechal vybudovat Franz Kreibich roku 1846. V sedmdesátých letech 20. století byla bohužel veliká kaple Nejsvětější Trojice zbourána. Křížová cesta postupně chátrala až do ledna 2008. Od této doby si ji vzalo pod patronaci Občanské sdružení NA VÝSLUNÍ. Kříž byl vztyčen symbolicky na Veliký pátek dne 21. března 2008, kdy byly zveřejněny veškeré historické informace o Křížové cestě a navržena její postupná regenerace formou informační tabule. Podle všeho jste k ní nedošel, neboť jste vše objevoval z prostředku Křížové cesty.
Přes léto jsme svépomocně obnovili kapli Božího hrobu a vysvětili ji v přítomnosti pana hejtmana Petra Skokana dne 13. září 2008. Na podzim jsme obnovili výklenkovou kapli Svaté Trojice a vysvětili dne 26. prosince za veliké účasti šenovských občanů.
Další obnovené kaple Na hoře Olivetské a Ukřižování bude (pokud počasí dovolí) vysvěceno na Veliký pátek dne 10. dubna 2009. Vše toto je obnovováno patrioty Kamenického Šenova a za přispění (formou grantu) Libereckého kraje. Zřejmě ani nevíte, co se v regionu Českolipska děje, proto Vám nabízím (budete-li mít zájem) komentovanou prohlídku všeho."


S panem Frömmelem jsme se skutečně tuto sobotu sešli. Provedl mě křížovou cestou po svém a já snad napíši nový tip na výlet dříve, než se opět něco změní.
Spolu se mnou byli i moji přátelé, které jsem celý víkend doprovázel po památkách okolí České Lípy. Přidávám tedy ještě pár skutečně zimních fotografií.



Kaple Božího hrobu



Kaple Svaté Trojice



Vodopád pod Křížovým bukem



Brtnický ledopád



Jeskyně víl



Na Děvíně



V Průrvě Ploučnice


Na závěr věc, která mě nadchla. Upozornil mě na ni Kuba Sedláček. Najdete ji zde  - mms://tv.eenet.ee/siga


Dejte si do řádku v prohlížeči celý tento odkaz, klikněte a během pár sekund se pomocí webové kamery přesunete ke krmelci v Estonsku. Spolu s dalšími nadšenci můžete být jako na čekané. Přes den přilétají různí ptáci, večer se objevují prasata. V pátek večer mi přišla od syna na bowling sms: Je tam mýval :o)).