Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

6/2009

Archiv

Jak jsem již napsal v krátkém zpravodajství ze zastupitelstva města, jednání se natáhlo na více než tři hodiny, ale mediálně vděčné téma nepřineslo. Pojďme si připomenout aspoň některé body.
Z jednání byli omluveni zastupitelé Jonáš, Skokan, Stejskal, Riedl a Bubeník. Do návrhové komise byli navrženi a zvoleni pánové Popelka, Záruba a Štrumfa.
Na úvod zjišťoval Ladislav Záruba, proč doktorka Zejdová nedodala zprávu o hospodaření bytového družstva Lada. Prý příště. Miroslav Hudec se zeptal, jestli se bude řešit pomoc pro propuštěné skláře. Tomu odvětila starostka, že toto téma se probere na závěr zasedání. Petr Máška si postěžoval, že jeho návrh pomoci pro nezaměstnané se zřejmě někde zatoulal, když není ani v materiálech, které dostávají zastupitelé v tištěné podobě.
Bod č. 2. Integrace romské komunity. Kdo  čekal nějaký originální nápad, jak vyřešit problematiku této národnostní menšiny, bude zklamán. Zastupitelstvo města jen schválilo podání žádosti Úřadu  vlády ČR, kanceláři Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity, za účelem poskytnutí dotace v podprogramu A - Podpora terénní práce 2009.
Ve zprávě k usnesení se píše: I v roce 2009 bychom rádi navázali na dosavadní činnost terénního pracovníka. Tato funkce je na Městském úřadu v České Lípě úspěšně vykonávána již od roku 2001 a činnost terénního pracovníka se nám kladně osvědčila. Každodenní kontakt terénního pracovníka nám umožňuje sledovat komunitu a již v počátku objevit problém a snažit se ho řešit.
Nevím, nevím. Koukám z okna: před domem hrůzy v Okružní ulici se povalují dvě kola, která asi někdo v noci použil k transportu městem, pod schody leží vylomené umyvadlo, na lavičce pokuřuje cikánka v tak sedmém měsíci těhotenství. Jen jsem si dovolil vsuvku, z níž je patrná má skepse.


Nahlédl jsem také do projektů prevence kriminality. Třeba projekt Společně k bezpečí má rozpočet 142 tisíc, z čehož 32 tisíc padne na tašky přes rameno, na kterých bude napsáno Společně k bezpečí. Dalších dvacet tisíc korun bude stát dva tisíce informačních kartiček. Jedna za desetikorunu? To jsou snad pozlacené... Na informační kartičce je zřejmě návod pro seniory, jak tašku přes rameno správně naplnit kamením a pak ji použít k sebeobraně. Jinak si myslím, že tenhle projekt má pomoci přežít spíše nějaké reklamce či tiskárně. Obzvlášť když v dalším projektu s názvem Stop domácímu násilí je dalších 2 500 kartiček (20 tisíc korun), 2 500 letáků (15 tisíc korun) a 3 500 samolepek (32 tisíc korun). Teď abych se bál, že budu mít v ložnici nad postelí samolepku.


V šestém bodu zasedání předložila Hana Moudrá zastupitelům zprávu tajemníka úřadu Jana Hladoníka o pohledávkách po realitních kancelářích Kouba a Rejn, které někdo na radnici pravděpodobně znehodnotil.
Ve zprávě se mimo jiné píše: Na základě hloubkové kontroly zaměřené na prověření postupu při předání dokumentace mezi bývalými správci RK Kouba a RK Rejn  a novým správcem RK RINT nebylo zjištěno, že by jakékoli doklady týkající se vymáhání pohledávek byly s vědomím města Česká Lípa skartovány, ani nebyl nalezen jakýkoli doklad, který by prokazoval nesoulad dokumentů získaných od původních správců bytového fondu a dokumentů, které převzala RK RINT při přechodu správy bytového a nebytového fondu.


Přes velmi důslednou kontrolu všech postupů ve věci pohledávek města Česká Lípa v oblasti bytového a nebytového fondu nebylo zjištěno, že by ze strany úřadu či jakéhokoli jeho zaměstnance došlo ke svévolné skartaci dokumentů důležitých pro vymáhání pohledávek a tudíž ani k pochybení, na jehož základě by bylo možné vyvodit osobní odpovědnost konkrétního pracovníka MěÚ. 


Jen pro zajímavost: pohledávky, které město vymáhá, dosahují výše 5 354 000 korun, což je 0,8 % z předpisu nájemného v období let 1992 až 2004.
Zastupitelka Zejdová před hlasováním prohlásila, že nevěřila svým očím. Materiál podle ní nesplnil její očekávání.
Jan Hladoník k tomu řekl: "Splnil jsem přesně úkol, jak byl zadán. Prověřil jsem osobní zodpovědnost konkrétních osob. Za tímto slohovým cvičením je hodně práce. Považuji úkol za splněný.“
Nakonec proti usnesení vzít zprávu na vědomí hlasovala jen Jana Zejdová s Jaromírem Štrumfou. Podle něj se věc zahrála do autu.


Ze zdlouhavé série záměrů prodat a samotných prodejů byl nejzajímavější případ pana Václava, který si chtěl v lokalitě U Kola postavit domeček. Jenže o koupi pozemku si zažádali jeho rodiče, kteří už však jeden pozemek od města koupili v roce 2003. A to je proti pravidlům. Syn vystoupil s dojemným projevem. Ti ho vyslýchali: s kým bydlí a kde, jestli má děti. „Mamině“ Jiřině Ledvinkové málem i slza ukápla. Nakonec se zastupitelé zdrželi hlasování a řešení případu odložili. Asi se budou muset v půlce hry maličko přepsat pravidla.
Diskutovalo se i o prodeji pozemku, z něhož se fandí během závodů na autodromu v Sosnové. Některým zastupitelům se zdálo sto tisíc korun za 3 a půl tisíce metrů čtverečných málo, a tak návrh nakonec neprošel.


Druhou půlku si nechám na příští týden.


Na závěr tu mám hádanku pro všechny novoborské Simony Wiesenthaly. Kde byla naexponována následující fotografie?


a) v mé domácí knihovničce
b) v knihovně Josefa Doškáře 
c) v místě, kam udělám brzy tip na výlet
d) v knihovně Jana Tichého



Odpověď můžete přiložit do vašich anonymů.


Na fotografii v perexu je hájenka na Valdštejnsku pod Bezdězem, ze sobotního manželčina výletu s turistickým oddílem.