Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

AJAK v lednu

Archiv

Symbolické má být i téma a autor: politicko-historický námět z dějin českolipského regionu zdůrazňuje trvalou péči Akademie J. A. Komenského o regionální a místní problematiku, která by měla být základem pro naše českolipské vlastenectví i angažovanost občanů směrem k našemu milému kraji.


Pro pana Ladislava Smejkala je nastávající rok rokem jubilejním a již tímto vstupem chceme významnému českolipskému občanu, historiku a buditeli vzdát úctu s těžko vyjádřitelným poděkováním.


LADISLAV SMEJKAL


UTVÁŘENÍ MODERNÍHO POLITICKÉHO ŽIVOTA NA ČESKOLIPSKU V PRVNÍM DESETILETÍ 20. STOLETÍ


Které století zúčastnění nevítali s nadějemi? První desetiletí nového století bylo rozporuplné: na jedné straně výrazný pokrok v oblasti průmyslové a technické, také, po bojích, nástup nadějné demokratičtější budoucnosti a upevnění sebevědomí českého národa. Na druhé straně, v zákulisí se připravují nové kulisy a hrůzné rekvizity pro děsivý a smrt roznášející světový konflikt a sérii pozdvižení a nekonečné vraždění toho, „kdo není s námi“. Zatím to vše tuší jen nemnozí. Jaké bylo toto období na Českolipsku?


BOJ ZA VŠEOBECNÉ HLASOVACÍ PRÁVO V LETECH 1905-1907 ZASÁHL CELÝ SPOLEČENSKÝ ŽIVOT A BYL IMPULSEM VYTVÁŘENÍ POLITICKÝCH STRAN.


Akademie Jana Amose Komenského nabízí po dlouhá léta nejširší okruh problémů, otázek a setkávání s významnými osobnostmi. Kromě jiného jsme na půdě Akademie J. A. Komenského přivítali již pěknou řádku vynikajících lékařů, kteří mají co říci. Není snad ani možné, abychom nenabídli českolipskému publiku setkání s člověkem, který je hluboce zapsán v povědomí mnohých. Pomáhá jim nebo jejich blízkým v nejtěžších chvílích. Jeho záběr je velmi široký a má i zkušenosti zahraniční. Těší se široké úctě, ale má i řadu odpůrců.


V Akademie J. A. Komenského jde vždy o dialog a široké názorové a osobnostní spektrum.


ČTVRTEK 12. LEDNA 2006 v 19.00 HODIN V AKADEMIE J. A. KOMENSKÉHO, MARIÁNSKÁ 605


MUDr. JOSEF ZAJÍC


SETKÁNÍ S CHIRURGEM