Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Bilance Kyrila v Libereckém kraji

Archiv

Na likvidaci následků ničivého orkánu se v terénu podílely tisíce lidí. Prvotním cílem bylo podle hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana obnovit provoz na zablokovaných komunikacích a zajistit dodávky energie a vody pro odběratele.


„Z pohledu zákona nešlo o krizovou situaci, ale o mimořádnou událost, která v rámci našeho kraje postihla nejvíce okresy Liberec a Semily, kde bylo evidováno o 50% více zásahů než na Jablonecku a Českolipsku. I když právě na Českolipsku se odehrála největší tragédie této živelní pohromy,“ připomíná hejtman a opět ubezpečuje, že kraj hodlá finančně pomoci pozůstalým hasiče, který tragicky zahynul při plnění služebních povinností.


Není bez zajímavosti, že v rámci kraje pak hasiči provedli několik stovek zásahů.


„I toto číslo vypovídá o vážnosti situace. Spolu s dalšími složkami integrovaného záchranného systému odvedli veliký kus práce, která byla mnohdy nejenom náročná, ale hlavně nebezpečná,“ konstatuje hejtman.


„Asi nejtvrdším oříškem bylo obnovit výpadky elektrické energie a vody. Ukázalo se, jak je náš civilizovaný život na elektřině závislý. Bez ní nefungují vodovodní čerpadla, nedokážeme si nabít mobilní telefon, nepostaráme se o nemocné, nenakoupíme si v obchodě a v neposlední řadě se nám pokazí i zásoba masa doma v mrazáku.“


Jak v dané souvislosti prozrazuje hejtman, z pohledu dodávek elektrické energie na tom byla nejhůř Východočeská energetika. Ve 2 případech evidovala vážné poruchy na velmi vysokém napětí, ve 3 případech na vysokém a na nízkém zaznamenala v důsledku vichřice 280 poruch.


„Nejpostiženější oblastí byly Krkonoše a jejich podhůří. Některé obce tak zůstaly bez energie až do neděle a poruchy na nízkém napětí se stále ještě odstraňují.“


Na místech, kde se na obnovení dodávky energie nedalo čekat, jako jsou zejména sociální a zdravotnická zařízení, přišly ke slovu záložní zdroje energie.


„Elektrocentrály tak v postižených oblastech sehrály velmi významnou roli.“


Hejtman proto věří, že se na podobná zařízení sloužící k výrobě elektřiny v případě nouze bude v krizových plánech do budoucna více pamatovat. V důsledku nefungujících lednic a mrazáků se v neposlední řadě muselo řešit i ukládání pokažených potravin.


„Abychom předešli nebezpečí epidemie, je nezbytné zajistit likvidaci těchto potravin v kafilériích,“ vysvětluje závěrem hejtman.