Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Česká Lípa se zapojila do programu mobility

Archiv

„Anketa je zdrojem informací pro zpracování analýzy přístupnosti města Česká Lípa pro osoby se sníženou schopností orientace a pohybu, pro seniory a matky s dětmi,“ upřesňuje starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


Zpracovaná analýza poté poslouží jako podklad k předložení projektového záměru v rámci výše zmíněného programu mobility. Záměr by měl řešit bezbariérové vstupy do budov veřejných a státních institucí, sociálních, kulturních, zdravotních a školních zařízeních a dalších služeb. V neposlední řadě se zaměří také na propojení těchto budov bezbariérovými dopravními trasami.


„Pokud bude náš projektový záměr vyhodnocen kladně, budeme zpracovávat dílčí žádosti o dotace a žádat o dotace na úpravy těch objektů, které bariéry mají,“ dokončuje starostka Hana Moudrá.


K vlastní realizaci jednotlivých projektů by poté mohlo dojít již v nadcházejícím roce. Anketa má dvě podoby. Jeden anketní list je určen pro širokou veřejnost a všichni občané jej naleznou na webových stránkách města a v Městských novinách. Druhý anketní list je určen přímo pro osoby se sníženou schopností pohybu a bude distribuován přímo v zařízeních sociálních služeb, maminkám s dětmi bude poté k dispozici v DDM Libertin.


Vyhodnocení ankety a zpracování projektového záměru se předpokládá v průběhu února letošního roku, poté již bude celý záměr adresován na vyhlašovatele programu, tj. Vládní výbor pro zdravotně postižené občany a Národní radu zdravotně postižených ČR. Již v roce 2002 vyhlásily Vládní výbor pro zdravotně postižené občany a Národní rada zdravotně postižených ČR Program zvyšování bezpečnosti dopravy a jejího zpřístupňování osobám se sníženou schopností pohybu a orientace. Tento program byl v témže roce doplněn o opatření Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením. V roce 2002 se vyhlašovatelé rozhodli změnit název programu na Národní rozvojový program mobility pro všechny. Finanční krytí programu je zajištěno v rámci Vládního plánu financování Národního rozvojového programu mobility pro všechny.


----


Anketu si můžete stáhnout zde.