Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Česká Lípa ušetří na likvidaci spotřebičů

Archiv

Mezi nebezpečné odpady patří i lednice, televize a počítačové monitory a zářivky. Město Česká Lípa dosud platilo náklady na zneškodnění těchto odpadů z vlastního rozpočtu.


V průběhu druhé poloviny roku 2006 proběhla jednání s firmami ELEKTROWIN, a.s., ASEKOL, a.s. a EKOLAMP, s.r.o. Tyto firmy byly zřízeny výrobci lednic (ELEKTROWIN, a.s.), televizí a počítačových monitorů (ASEKOL, a.s.) a zářivek (EKOLAMP, s.r.o.) a mají ze zákona od 1.1. 2007 povinnost odebírat zdarma od obcí uvedená elektrozařízení (lednice, televize a monitory a zářivky).


Rada města Česká Lípa schválila již v prosinci loňského roku uzavření smluv s výše uvedenými firmami a smlouvu s firmou Marius Pedersen, a.s., o provozování zpětného odběru elektrozařízení ve sběrném dvoře. Od 1.1. 2007 tedy dochází k úspoře finančních prostředků z rozpočtu města. V roce 2007 a v následujících letech by tak mělo v tomto ohledu dojít k celkové roční úspoře minimálně ve výši 358.000 Kč.


Uvedené firmy budou navíc městu platit za zpětně odebraná elektrozařízení tyto částky – ELEKTROWIN, a.s. – 0,15 Kč za 1 kg lednice, ASEKOL, a.s. – 3 Kč za 1 ks televize nebo počítačového monitoru, EKOLAMP, s.r.o. – 2 Kč za 1 kg zářivek.