Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Českolipská nemocnice vymění na JIP staré přístroje

Archiv

"Modernizaci JIP provedeme od září do prosince. Nyní připravujeme dokumentaci," řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Nemocnice získá například nové systémy na monitorování životních funkcí. Staré přístroje pocházejí z roku 1992 a trpí častými poruchami. Jejich opravy jsou velmi drahé. Na JIP přibudou také defibrilátory na oživování pacientů, plicní ventilátory, dialyzační přístroj, infuzní pumpy na nitrožilní výživu, speciální lůžka pro pacienty s těžkými úrazy, pro novorozence a pro lidi, jimž hrozí proleženiny.


"Po rekonstrukci JIP se zlepší i zázemí pro zdravotníky. Zatím neodpovídá jejich těžké práci," řekl Pokorný.


Letos v dubnu začal v nemocnici sloužit nový počítačový tomograf na určení přesné diagnózy při vážných úrazech nebo onemocněních. Starý tomograf z roku 1993 kvůli poruchám často nefungoval a pacienti museli jezdit na vyšetření do jiných nemocnic. Špičkový tomograf vyšel na 21 milionů korun. Loni nemocnice rekonstruovala za 20 milionů operační sály a anesteziologicko-resuscitační oddělení. Více než 20 milionů korun stála také přestavba centrálního příjmu pacientů, která odstartovala celkovou obnovu nemocnice. V minulosti na její modernizaci nezbývaly peníze a více než 20 let stará budova přestala na mnoha místech vyhovovat kvalitní péči o pacienty.


Náklady na celkovou rekonstrukci nemocnice odborníci odhadují na 300 milionů korun. Českolipskou nemocnici s poliklinikou využívá zhruba 110.000 obyvatel, pracuje v ní asi 900 zaměstnanců, zhruba 100 z nich jsou lékaři. Loni přijali přes 25.000 pacientů - zhruba o 3300 více než v roce 2004.