Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipská základní škola Klíč se připojí k Lanterně

Archiv

Nově bude pod hlavičkou Lanterny Futuri spolupracovat 12 škol ze tří zemí a vzniká tak jedinečná síť, která propojí školy z měst: Česká Lípa, Liberec, Rumburk, Löbau, Görlitz, Herrnhut, Seifhennersdorf, Jonsdorf, Kamienna Góra, Zgorzelec, Bolkow a Bogatynia.  Společně budou pořádat pro své žáky různé mezinárodní projekty a workshopy. Ten první se uskuteční už v květnu. 


Projekt Lanterna Futuri vznikl v roce 2004 a od té doby tři neziskové organizace: Občanské sdružení Rodowitz Radvanec (dříve Euroregionální centrum Lemberk), Dom Trzech Kultur Parada Niedamirów (PL) a Begegnungszentrum im Dreieck  Grosshennersdorf (D), pořádají různé mezinárodní workshopy a umožňují tak mladým lidem z Česka, Polska a Německa se spolu setkávat a společně kreativně tvořit. Cílem dílen je nejen odbourat předsudky o našich „sousedech“, ale naučit mladé lidi také pracovat s uměleckým médiem (film, divadlo, hudba, výtvarné umění, design, žurnalistika, fotografie…). Mezinárodní dílny se na české straně usídlily v radvanecké hájence a o jejich průběhu jsme Vás pravidelně informovali.


Aby Lanterna Futuri usnadnila novým školám pořádání přeshraničních projektů, vytvořila pro ně v tomto roce sérii vzdělávacích seminářů. První se konal v lednu v Německu, druhý je čeká od 10. do 12. 4. v polském Niedamirówě. Zde se učitelé seznámí s principy transkulturního a interkulturního učení a metodami práce na uměleckých workshopech a také naplánují s vedoucími dílen modelový workshop v květnu. Od 25. do 31. 05. 2008 se uskuteční pět modelových týdenních dílen, kde učitelé a žáci zažijí svůj první mezinárodní workshop. V Radvanci se usídlí „akční umění“, kde účastníci budou vytvářet land art, zvukové instalace nebo stínové divadlo. 
Workshopy Lanterny Futuri staví na základech interkulturní a transkulturní pedagogiky. Účastníci díky nim mají šanci poznat jiné kulturní prostředí, naučí se pracovat v mezinárodním týmu a prosazovat svoje nápady a názory.  Zástupkyně ředitele Gymnázia Česká Lípa, Helena Paszeková, k tomuto způsobu učení dodává:
„Tato forma projektové výuky se mezi žáky naší školy těší velké oblibě. Žáci mají šanci se při společné tvůrčí práci seznámit s vrstevníky z Polska a Německa a rozšiřují si tak obzory. Nás těší také skutečnost, že v projektu Lanterna Futuri si učitelé i studenti vyzkoušejí nové metody aktivního učení, které pak mohou uplatnit i přímo ve škole.“


Projekt Lanterna Futuri je spolufinancován z prostředků Evropské Unie, chybí mu ale masivnější podpora na regionální úrovni. Vedoucí projektu Frank Rischer doplňuje:„Chceme, aby tady u nás, v Euroregionu Nisa, byla mezinárodní spolupráce škol úplně běžná a aby byla také tak podporována. Proto jsme rádi, že se do projektu zapojily další školy, které s námi budou spolupracovat a časem třeba získají odvahu pro pořádání svých vlastních projektů.“


Více informací zde.