Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Českolipský poslanec ODS Juraj Raninec opustil klub ODS

Archiv

Po čtyřech poslancích opoziční ČSSD se tak stal prvním zákonodárcem vládní koalice, který odešel z klubu.
Juraj Raninec potvrdil, že jeho rezignace je bezprostředně motivována kauzou poslance Jana Moravy. Vadí mu, že v čele poslanců ODS zůstal Petr Tluchoř. Ten podle Ranince o Moravových aktivitách věděl.
Českolipská ODS, které je Raninec členem, zatím o vyloučení poslance ze strany ani jiných krocích proti němu neuvažuje. "Jiný případ by byl, kdyby Raninec hlasoval s opozicí proti vládní politice," řekla ČTK její předsedkyně Hana Moudrá.


Rezignační dopis Juraje Ranince:


Vážený pane předsedo,


oznamuji Vám, že k dnešnímu dni ukončuji své členství v poslaneckém klubu ODS. Hlavním důvodem, proč členství v poslaneckém klubu ukončuji, je můj zásadní nesouhlas s tím, jak se vedení poslaneckého klubu a většina jeho členů snaží vyrovnat s takzvanou kauzou poslance Jana Moravy.


Jsem přesvědčený o tom, že tato kauza svojí závažností útočí přímo na základy demokratického právního státu, a pokud nebude důsledně objasněna, nelze očekávat, že se v budoucnosti něco podobného nebude opakovat.


Chci Vás i členy poslaneckého klubu ODS ubezpečit, že i nadále budu při svém jednání v Poslanecké sněmovně prosazovat volební program ODS, za který jsem byl ve volbách v roce 2006 zvolen.


V této souvislosti bych Vás chtěl požádat, abych i jako nečlen poslaneckého klubu mohl dostávat stanoviska zpravodajů poslaneckého klubu ODS k jednotlivým návrhům zákonů. Předpokládám, že stejně jako v minulosti se s těmito stanovisky budu moci v drtivé většině případů ztotožnit.


S přátelským pozdravem
Juraj Raninec