Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipští Zelení odmítají prodej domů na náměstí T.G. Masaryka

Archiv

Tyto domy byly původně zařazeny do tzv. "zlatého fondu", který se měl zachovat jako majetek města. V současné situaci, kdy se město zadlužuje, se jeho radní v čele se starostkou Moudrou snaží prodat a proinvestovat co se dá, podle svých představ a bez ohledu na budoucí potřeby a vývoj města.


Další pochybení spočívá v ceně předmětných nemovitostí. Přestože v případě čísla popisného 168 dostalo město nabídku na 8 až 12 milionů, v návrhu na prodej je cena pouhé tři miliony korun (!) od pana Milana Baiera. Taktéž další dva domy mají být prodány evidentně pod cenou, a to za pouhých 5 milionů, tj. o 1,5 milionu levněji, než je nejvyšší nabídka.


Mgr. Jitka Lukášková, členka zastupitelstva města za Stranu zelených a dvojka na kandidátce do voleb do krajského zastupitelstva, k situaci říká: "Co mne nejvíce zaráží je rychlost, s jakou se o těchto prodejích rozhoduje. Proč má paní Vorlíčková získat dva domy za cenu 5 milionů, když v dražbě by město jistě utržilo podstatně více? Hodlá místostarosta Stejskal, který je předkladatelem návrhu prodejů, město připravit o miliony? Nebo že by rozdíl doplatil ze svého?"


Člen zastupitelstva města za Stranu zelených a kandidát do podzimních voleb do senátu PhDr. Miroslav Hudec dodává: „Bohužel, takto také zcela ztrácíme vliv na využití prodaných nemovitostí, a důsledkem je, že z centra města mizí prodejny potravin a další obchody se základním zbožím a nezbytné služby. Hodně zdejších obyvatel, včetně těch starších, zdravotně handicapovaných či bez aut, pro které jsou obtížně dostupné supermarkety na kraji města, se tak dostává do velmi obtížné až neřešitelné životní situace.“