Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Chcete vidět kvetoucí měsíčnici?

Archiv

Dne 19. května 2007 se v Kamenickém Šenově uskuteční již 8. ročník turistické a cykloturistické akce ZA KVETOUCÍ MĚSÍČNICÍ. Této tradiční kamenickošenovské akce se každým rokem účastní kolem 700 turistů a cyklistů z celé ČR.


Tato akce vznikla v Kamenickém Šenově již koncem sedmdesátých let, ale počátkem devadesátých let z neznámých důvodů zanikla. V roce 2000 se „měsíčnici“ (jak jí neoficiálně říkáme) podařilo obnovit.


Měsíčnice vytrvalá (Lunaria rediviva) je až jeden metr vysoká lodyha se srdčitými listy, připomínající listy kopřivy. Květy jsou vzhledem k velikosti poměrně drobné, něžně fialové, vzácně i bílé barvy a opojně voní. Její vůně se stupňuje zvlášť k večeru - měsíčnice je opylovávána nočními motýly. Největší výskyt se nachází na svahu Širokého kopce v lokalitě Líska, kde je chráněná rezervace této rostliny.


Měsíčnice vykvétá v průběhu měsíce května, proto jsme na tento měsíc soustředili i konání této akce Pro letošní ročník nabízíme tyto pěší trasy a cyklotrasy:


PĚŠÍ TRASY:


Důchodcovská trojka (3 km): autobusem ke Křížovému buku - pěšky do rezervace měsíčnice a zpět - autobusem zpět do K.Šenova


PREZENTACE: 8.00-10.00 hod.


STARTOVNÉ: 20,-Kč


Rodinná čtrnáctka (14 km): autobusem ke Křížovému buku - pěšky rezervace měsíčnice - Zlatý vrch - Pustý zámek - Prysk - Kamenický Šenov.


PREZENTACE: 8.00-10.00 hod.


STARTOVNÉ: 20,-Kč


Lokálková dvacítka (20 km): historickou lokálkou do žst.Mlýny - pěšky Křížový buk - rezervace měsíčnice - Zlatý Vrch - Pustý zámek - Prysk -Kamenický Šenov


STARTOVNÉ: 25,-Kč


PREZENTACE: 6.30-7.50 hod.-odjezd vlaku v 7.55 hod. a 8.00-9.25 hod.-odjezd vlaku v 9.30 hod.


Jetřichovická třicítka (30 km): autobusem ke Křížovému buku-pěšky rezervace měsíčnice - Studenec - Pavlinino Údolí - Jetřichovice - Královský smrk - Filipov - Č.Kamenice - Kamenický Šenov.


PREZENTACE: 6.30-7.30 hod. – odjezd autobusu v 7.30 hod.


STARTOVNÉ: 20,-Kč


Česko-švýcarská padesátka (50 km): K.Šenov - Č.Kamenice - Filipov -Královský smrk - Vysoká Lípa - Tokáň - Chřibská - Křížový buk -rezervace měsíčnice - Zlatý vrch - Pustý zámek - K.Šenov.


PREZENTACE: 6.00-7.00 hod.


STARTOVNÉ: 30,-Kč


CYKLOTRASY:


Kunratická třicítka (30 km): K.Šenov - Česká Kamenice - Kunratice -Studený - rozc.Trajekt - rezervace měsíčnice - Křížový buk - Mlýny - Pustý zámek - Horní Kamenice - Kamenický Šenov.


PREZENTACE: 8.00-10.00 hod.


STARTOVNÉ: 20,-Kč


Tokáňská šestapadesátka (56 km): K.Šenov - Č.Kamenice - Janská -Srbská Kamenice - Jetřichovice -Vysoká Lípa- Tokáň - Chřibská-rezervace měsíčnice - Křížový buk - Pustý zámek - K.Šenov.


PREZENTACE: 7.00-10.00 hod.


STARTOVNÉ: 20,-Kč


Doubická osmdesátka (80 km): K.Šenov - Č.Kamenice - Janská -Srbská Kamenice - Jetřichovice -Vysoká Lípa- Tokáň - Doubice - Kyjov -Krásná Lípa - Rybniště - Chřibská - rezervace měsíčnice - Křížový buk-Mlýny - Pustý zámek - Horní Kamenice - Kamenický Šenov.


PREZENTACE: 7.00-10.00 hod.


STARTOVNÉ: 20,-Kč Start a cíl je v kulturním domě v Kamenickém Šenově.


Účastníky pěších tras 3, 14, 30 km odveze přistavený autobus na rozcestí Křížový buk, odkud již budou pokračovat pěšky. Pěší trasa 20 km je spojena s jízdou historickou lokálkou, do níž účastníci nastoupí v Kamenickém Šenově, a lokálka je odveze do žst. Mlýny. Odtud budou již pokračovat pěšky.


V cíli obdrží každý účastník originální pamětní list a upomínku na akci. Během cesty je pro všechny připraveno malé občerstvení. V kulturním domě bude k dispozici Infocentrum s prodejem propagačních materiálů a  úschovna zavazadel. Potěší přilehlé parkoviště a restaurace, ve které je možné „dobít“ vydanou energii.


Tímto Vás zveme na výlet nádhernou krajinou Lužických hor, Labských pískovců a NP České Švýcarsko. Uvidíte, že to bude stát za to. Bližší informace na http://www.mesicnice.wz.cz nebo prostřednictvím našich mediálních partnerů v rádiích, tisku i na internetu.