Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Člověk v tísni chce v Lípě dalšího terénního pracovníka

Archiv

S novým terénním pracovníkem organizace počítá na Českolipsku, řekl ředitel terénních programů společnosti Člověk v tísni Štěpán Moravec.


Firma GAC ve svém letošním výzkumu pro ministerstvo práce a sociálních věcí označila v Libereckém kraji 15 měst a obcí s 26 romskými lokalitami oddělenými od okolního světa. Bydlí v nich 2000 až 2500 lidí. Bloky domů nebo jednotlivé budovy, kde Romové žijí na okraji společnosti, se nejčastěji vyskytují právě na Českolipsku.


"Pokud získáme v příštím roce peníze z Evropského sociálního fondu, přijmeme terénního pracovníka pro práci na území mezi Českou Lípou a Mimoní. Zatím tam máme jen jednoho, což pro všechny naše klienty nestačí," upozornil Moravec.


V Libereckém kraji Člověk v tísni vytvořil kontaktní centra v Liberci, v Mimoni a Chrastavě. Zaměstnává v nich šest lidí. V celém Česku existují kontaktní centra společnosti Člověk v tísni ve 14 městech a působí v nich 51 terénních pracovníků a pracovních poradců. Především Romům pomáhají se sháněním zaměstnání nebo bydlení, radí jim s placením dluhů, s hospodařením domácností či při jednáních s úřady.


Člověk v tísni zabezpečuje také doučování pro romské děti. Náklady na roční činnost kontaktního centra se dvěma terénními pracovníky se pohybují okolo 600.000 korun. Člověk v tísni získává peníze od ministerstva práce a sociálních věcí, z Evropské unie, od krajských a místních samospráv nebo od sponzorů. V Libereckém kraji dokáže Člověk v tísni vyřešit zhruba 60 procent problémů svých klientů.


"Například v Chrastavě byla poptávka po našich službách tak obrovská, že jsme tam letos přijali druhou terénní pracovnici. Specializuje se hlavně na velkou ubytovnu Kovák, kde se ocitlo pohromadě velké množství chudých rodin s dětmi a dospělí většinou nikde nepracují," uvedl Moravec.


V Libereckém kraji žije kolem 16.000 Romů s nízkým vzděláním. Jen velmi málo z nich vystudovalo alespoň střední školu. Na sever Čech romské rodiny přicházely převážně jako pomocná síla do textilních továren a ostatních průmyslových závodů.