Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

ČSSD: Po volbách nevstoupíme do koalice s ODS

Archiv

Podle dnešního prohlášení volebního lídra ČSSD v Libereckém kraji Stanislava Eichlera je ale další koalice nepřijatelná kvůli názorovým rozdílům mezi oběma stranami na ústřední i na krajské úrovni.


"Naši povolební spolupráci vylučuje současná politika občanských demokratů. ODS prosazuje privatizaci nemocnic, zdravotních pojišťoven, sociálních služeb a důchodového systému. V Libereckém kraji máme rozpory v oblasti školství a rozvoje malých měst a obcí. Koalici uzavřeme po volbách pouze se hnutími a stranami, které nám umožní naplnění našeho volebního programu," uvedl Eichler.


Lídr krajské kandidátky ODS Radim Zika rozhodnutí ČSSD respektuje a nechtěl ho komentovat. "Povolební spolupráci v Libereckém kraji s námi už odmítla Strana zelených," dodal Zika. Do koalice s ODS nechtějí ani komunisté - druhá nejsilnější strana v minulých krajských volbách.


Koalice KDU-ČSL a SNK ED nevyloučila povolební spolupráci s žádnou jinou významnější stranou nebo hnutím - s výjimkou komunistů. Strana pro otevřenou společnost, třetí nejsilnější v krajských volbách v roce 2004, neodmítá koalici s žádnou demokratickou stranou. Nové hnutí Starostové pro Liberecký kraj přistoupí k jednání o koalici se všemi demokratickými stranami a hnutími - kromě komunistů.


V krajském zastupitelstvu patří nyní ODS 22 křesel, komunistům deset, Straně pro otevřenou společnost sedm a sociálním demokratům šest. Koalice ODS a ČSSD vládne v současné době nejenom v Libereckém kraji, ale také v bezmála stotisícovém Liberci.