Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Čtvrt milionu se v Dubici utopilo zbytečně

Archiv

Závadná voda může lidem způsobit nejen vyrážky, ale také bolesti břicha, střevní potíže nebo záněty očí. ČTK to dnes řekla Pavla Procházková z českolipského pracoviště Krajské hygienické stanice v Liberci.


"V Dubici stále platí zákaz koupání. Za poslední týden tam koncentrace sinic stoupla přibližně třikrát," uvedla Procházková.


Do Dubice prosakuje odpadní voda ze septiků z nedalekých domů a koupališti nepomohla ani ozdravná chemická kúra za více než dvě stě tisíc korun, při níž odborníci vstřikovali do vody soli hliníku. Šlo o stejnou metodu, jež se osvědčila na Máchově jezeře. Právě tam se nyní jezdí lidé z čtyřicetitisícové České Lípy koupat nejčastěji. Míří rovněž na koupaliště v Novém Boru, Sloupu v Čechách nebo v Zákupech, kde mají bezvadnou vodu.


"V Máchově jezeře se množství sinic stále drží hluboko pod hranicí 100.000 buněk na jeden mililitr, po jejímž překročení vyhlašujeme zákaz koupání. Hladina je sice mírně nazelenalá, nejde ale o nic neobvyklého, nebo dokonce škodlivého," uvedla Procházková.


V rekreační nádrži v Hamru na Jezeře ovšem koncentrace sinic překročila 40.000 buněk na jeden mililitr a hygienici tam nedoporučují koupání vnímavějším jedincům - především alergikům, malým dětem a těhotným ženám.


"Lze  předpokládat, že kvůli tropickým vedrům se kvalita vody začne zhoršovat i jinde. Pokud v rekreačních areálech stojí sprchy s pitnou vodou, doporučujeme lidem, aby se v ní po koupání v nádržích omyli," řekl vedoucí oddělení komunální hygieny z Krajské hygienické stanice v Liberci Alfred Ludvík.


Horko vyvolá bujení sinic také v rybnících a nádržích, jež nepatří mezi oficiální koupaliště. Neprovádějí se tam žádné rozbory kvality vody a hygienici lidem radí, aby se takovým vodním plochám vyhýbali.