Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Další lednové přednášky v AJAK

Archiv

Ve čtvrtek 19. ledna 2006 v 19.00 hodin uvítáme již podruhé známého historika, který dlouho pracoval v Masarykově ústavu, pana PhDr. Vratislava DOUBKA.


Tentokrát vystoupí s tématem, kterému se věnuje řadu let: ČESKÁ POLITIKA A RUSKO (s těžištěm v 19. století do 1. sv. války).


 Pro český novodobý národní vývoj se stala otázka vztahu k Rusku přímo osudovou otázkou. Horoucí panslavismus a rusofilství v době obrození i později v osamostatňování české politiky pomáhalo. Stalo se záležitostí spíše citovou a vzdalovalo se někdy rozumovému hodnocení. Výsledkem v povědomí národa byl stav, který spolupomáhal po 2. světové válce československé tragédii, která zatemnila okna a v temném příšeří se začala měnit z lásky na nechuť ke všemu ruskému, někdy až v nenávist.


Rozsáhlá nabídka hlubšího poznání v Akademii Jana Amose Komenského směřuje do šíře a snaží se umožnit veřejnosti získat informace i vědomosti ze všech stran. Již po mnoho let se programově věnuje arabskému světu, protože se domníváme, že pro budoucnost světa je vyřešení otázky vztahu a soužití různých kultur naprosto zásadní.


Do tohoto okruhu patří i naše setkání s vámi pana Zdenka POKORNÉHO TUNISKO Z NEJRŮZNĚJŠÍCH POHLEDŮ A STRAN.


V úterý 24. ledna 2006 v 19.00 hodin v domě Akademie J. A. Komenského, Mariánská ul. čp. 605.


Tunisko je zajímavá země po stránce přírodního prostředí, způsobu života lidí i návazností na cenné památky minulosti, zvláště z doby římské. Poznáme pobřeží, moderní architekturu, oblast Sahary i oáz, římské mozaiky i divadla, islámský svět a mešity, hlavní město Tunis i zbytky slavného a mocného Kartága …


Akademie J. A. Komenského uvádí v úterý 31. ledna 2006 ve svém domě v Mariánské ulici čp. 605 v 19.00 hodin přednášku známé historičky z Ústavu soudobých dějin z Prahy paní PhDr. HELENY NOSKOVÉ OSIDLOVÁNÍ POHRANIČÍ PO ROCE 1945 A SOUČASNÉ MINORITY ČESKÉ REPUBLIKY.


Výměna obyvatelstva mnohých částí Československa po 2. světové válce patří beze sporu k nejzákladnějším problémům a tématům českých dějin ve 20. století. Jejich politický dosah přesahuje do naší doby značně intenzívně. Bohužel donedávna nebyl znám a zveřejňován kompletní materiál k této zásadní věci. Je třeba, abychom se s tímto tématem, jeho klady i zápory i důsledky, postupně vypořádali. Vše se samozřejmě velice týká i našeho Českolipska. Využijte této jedinečné příležitosti, více vědět a pak i odpovědněji usuzovat!