Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Další ocenění „Poděkováním starostky“

Archiv

Slavnostní ocenění zvolených kandidátů - tzv. „Poděkování starostky“ proběhlo v sobotu 24.června v hlavním sále podzemí hradu Lipý. Pamětní list spolu s cenou v podobě křišťálové plastiky s pískovaným textem předala oceněným starostka města Česká Lípa Hana Moudrá za přítomnosti delegací z partnerských měst, tj. z norského města Molde, německého města Mittweidy, polského Boleslawiece a slovenského Bardějova. Opět, stejně tak jako v loňském roce, byl oceněným předán také finanční dar ve výši 10.000,- Kč.


Křišťálové plastiky jsou barevně rozlišeny dle jednotlivých kategorií. Žlutou plastiku za přínos v oblasti kultury získal pan Miroslav Pröller, předseda Občanského sdružení Drobné památky severních Čech, a to především za jeho významný podíl na obnově kulturního dědictví se zaměřením právě na drobné památky v našem regionu. Modrá plastika za sport byla předána Jaroslavu Bednářovi, zakladateli cyklistiky v České Lípě. Právě díky tomuto člověku byly v České Lípě již v roce 1949 položeny základy cyklistiky a o tom, že nezůstalo jen u role zakladatelské, svědčí jeho téměř 50 aktivních let věnovaných tomuto sportu. Zelenou křišťálovou plastiku poté převzal za práci s mládeží pan Karel Heller, ředitel Dětského domova v České Lípě. Za svého 40 let aktivního pracovního života se snaží dát pojmu „ústavní výchova“ skutečně lidský rozměr, naplnit jej činnostmi, denními rituály, lidskými vztahy, které smysluplně pomáhají zmírnit absenci individuální rodiny.


V rámci udílení ceny „nositelům tradic českého řemesla“ byl oceněn pan Milan Dolejší, spoluzakladatel a jednatel společnosti Modus, spol. s r.o., která se zaměřuje na výrobu svítidel a veřejného osvětlení. Skleněná plastika byla navržena akademickým sochařem Pavlem Wernerem a stejně jako v minulých letech vyrobena SUPŠ sklářskou z Kamenického Šenova. Výtvarnou podobu pamětního listu zpracoval akademický malíř Michal Wein.