Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Další pokračování korespondence mezi hejtmanem a starostou Ralska

Archiv

Tento proces byl zastaven v roce 1993 rozhodnutím Vlády ČR, které převedlo právo hospodaření na účelově založenou organizaci PRIVUM a dalších pět let se neudálo vůbec nic. Až po této době začala organizace PRIVUM s postupným prodejem pozemků, více méně pouze v souvislosti s rodinnými domky.


Až v roce 2002 se naší obci, nikoliv státu, podařilo vzbudit zájem o pozemky v naší obci ze strany podnikatelské sféry. Z tohoto pohledu jsme přivítali možné odstátnění pozemků navržené Vládou ČR, neboť jsme o něj očekávali akceleraci procesu skutečné privatizace a příliv investic. Uznáváme, že tento krok by zřejmě nebyl možný bez projevu politické vůle, kterou zejména v průběhu roku 2004 podnítili někteří poslanci ODS ve spolupráci zejména se Středočeským krajem. Takový počin je skutečně nad rámec kterékoliv obce či města v ČR. Zároveň jsme očekávali, že se nebude opakovat rok 1993 a bude zajištěna kontinuita procesu, který se naší obci podařilo zahájit v roce 2002.


Z těchto důvodů jsme akceptovali návrh převodu pozemků v extravilánu obce na Liberecký kraj, v intarvilánu pak na obec Ralsko s tím, že budou dokončeny prodeje pozemků projednaných a schválených privatizační komisí složené ze zástupců naší obce, Libereckého kraje a Ministerstva pro místní rozvoj. Na tomto stanovisku nic neměníme a nemíníme nic měnit.


Pane hejtmane, máte pravdu, že zastupitelstvo Libereckého kraje odsouhlasilo převod pozemků v extravilánu obce Ralsko na Liberecký kraj. Ale totéž usnesení se odkazuje na převod pozemků podle příloh obsahujících soupis pozemkových parcel, přičemž významná část takto označených pozemků se nachází v intravilánu obce a navíc zasahuje do projektů projednaných a schválených privatizační komisí za účasti Libereckého kraje. Zároveň tento soupis obsahuje pozemky, pro něž naše obec obdržela rozhodnutí o dotaci ze zdrojů EU ve výši 37,5 mil. Kč a 5 mil. Kč ze SFŽP, kterou bude muset vrátit v případě převodu pozemků do vlastnictví Libereckého kraje.


Spatřuji tedy zásadní problém v tom, že usnesení zastupitelstva Libereckého kraje obsahuje zásadní rozpory, pominu-li skutečnost, že se odkazuje na neexistující dokumenty. Rád bych Vás tímto znovu ubezpečil o tom, že obec Ralsko svá stanoviska nemění, a zároveň jistě pochopíte, že učiním vše, aby se neopakovala situace, která nastala v naší obci po roce 1993. Budu proto velmi rád akceptovat navrženou schůzku nad konkrétními řešeními podepřenými věcnou argumentací.


S přáním příjemného zbytku pobytu v USA a šťastného návratu do vlasti


Jindřich Šolc


starosta obce