Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Den otevřených dveří na gymnáziu aneb co je nového při přijímačkách?

Archiv

Ve vestibulu školy vás uvítají studenti - průvodci školní budovou a při této prohlídce vám představí nejen učebny a jejich vybavení, ale také vás seznámí s aktivitami školy, ať už to jsou zájmové kroužky, školní časopis, projekty jako eTwinning, Demokratická škola pro novou Evropu, partnerské výměny se školami v zahraničí…


Informace o studiu a přijímacím řízení zájemci jistě získají na besedě s ředitelem školy, která bude probíhat po ukončení prohlídek – od 16.00 hodin ve studovně školy.


V souvislosti s novým školským zákonem a doporučeními Libereckého kraje se v přijímacím řízení opět objeví některé novinky, takže uchazeči o studium udělají nejlépe, pokud se budou o průběh přijímacího řízení informovat na konkrétních středních školách. A právě takovou příležitostí je Den otevřených dveří.


Gymnázium Česká Lípa bude i pro příští školní rok přijímat žáky do dvou tříd prvního ročníku nižšího stupně osmiletého studijního cyklu (tedy určeného pro děti z 5.tříd) a dále do jedné třídy prvního ročníku čtyřletého studia.


K určitým změnám dochází právě v tomto typu studia, tedy u uchazečů z devátých tříd. Co všechno bude tedy zahrnuto do jejich přijímacího řízení?


Kromě zřizovatelem doporučeného zahrnutí výsledků testování Cermat žáků 9. tříd škola připravuje i testy přijímacího řízení – a to tak, aby všichni uchazeči prošli stejnými podmínkami. Využijeme profesionálně vytvořených testů, jaké má každý uchazeč k dispozici na stránkách www.scio.cz a www.cermat.cz. Jsme přesvědčeni, že uchazeči o studium na naší škole se nebudou obávat projít testováním v den přijímacích zkoušek, tedy 24.dubna 2006.


V souladu se školským zákonem též budeme brát ohled na výstupní hodnocení žáka ze základní školy, případně na jeho další aktivity a úspěchy v soutěžích a olympiádách (to zejména v odvolacím řízení). Svůj procentuální podíl bude mít i průměr prospěchu uchazečů za poslední tři klasifikační období.


Na závěr ještě upozorňujeme, že uchazeči o osmileté studium v letošním roce neabsolvují na ZŠ testy Cermat před vlastními přijímacími zkouškami, nelze je tedy do přijímacího řízení začlenit. Čekají je tak 24. 4.2006 testy z českého jazyka, matematiky a všeobecných studijních předpokladů. Základní změna oproti předchozím letům spočívá v tom, že testy budou profesionální (www.scio.cz) a místo psychologického testu (který pro nás dříve připravovala a realizovala PPP v České Lípě) absolvují uchazeči test studijních předpokladů. Stejně jako u studia čtyřletého se bude zohledňovat též prospěch uchazeče.


Pokud se vám nepodaří navštívit Gymnázium v České Lípě právě 8.12. 2005, můžete získat konkrétní informace na telefonu 487 829 109.