Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

22/2010

Přijedou zítra Cimrmani? V sobotu do klášterní zahrady na držitele Anděla, Ty syčáky či The Roads. V kinech bude pár nadprůměrných filmů. Malý tip na České Švýcarsko. Už zase čekáme přírůstky do rodiny aneb bitva o balkon.


Vrátil jsem se po třech dnech ze školního výletu a už ve vlaku vymýšlel, co do deníku. No, jasně: kvůli maturitám jsem nestihl květnové zasedání zastupitelů města, v zápise bude určitě materiálu na deníky dva. Vždyť se schvalovala třeba nová víceúčelová sportovní hala. Bohužel na stránkách města nelze zápis otevřít. Začnu teda deník odzadu. Kam vás pozvu příští týden? V pondělí jsem se těšil (a stále ještě trochu těším) na Hospodu na mýtince. Přestože znám většinu Cimrmanovských her, naživo jsem toto pražské divadlo ještě nikdy neviděl. V nitru Českého Švýcarska mě však zastihla hodně smutná zpráva: zemřel jeden z duchovních otců nejslavnějšího Čecha - Ladislav Smoljak. Pokusím se zítra sehnat informaci, jestli divadlo do České Lípy vůbec přijede.
Být mladší, nenechám si ujít filmové 3D představení Hurvínek na scéně, které se promítá v Crystalu až do devátého června. Hurvajs byl v dětství rozhodně mou nejoblíbenější postavičkou. Vždy jsem si před spaním rád pouštěl mluvené slovo z desek. A tento týden je pro mě hodně symbolický, protože hurvínkovské období bylo někde kolem maturit vystřídáno cimrmanovským :o). Kupodivu, moji synové Hurvínka moc nemuseli. I další dny je v kinech z čeho vybírat - v Lípě běží velkofilm Princ z Persie: Písky času. Ti, kteří se nechali nadchnout Piráty z Karibiku, mají šanci užít si podobné dílko. Film má na serveru CSFD.cz poměrně solidní hodnocení a dívky na facebooku jsou unešené z Jaka Gyllenhaala v hlavní rioli. Mě by zlákala spíše Carey Mulligan coby Jenny ve filmu Škola života, který se promítá v úterý a ve středu v Novém Boru. 
Jednoznačným tipem tohoto týdne je hudební festival Všudybud, který proběhne v klášterních zahradách Vlastivědného muzea v sobotu. Událost má na facebooku již 367 přihlášených hostů a dalších 482 možných. Za největší hvězdu letošního ročníku lze díky zásluhám považovat Vášovy Ty syčáky. Green Smatroll ale mají letošního Anděla za desku Rude jazz. Skoro domácí The Roads pro změnu dobývají hitparádu za hitparádou. Mezi těmito kapelami bych si těžko vybíral. Řada Českolipských se těší, že posté uslyší Papír Sklo Plasty, metalisti se nechají omámit vykulenýma očima Boba Suchého ze Scream of the Lambs. No a kdo bude mít v sobě tři a více piv, užije si i Pupíček. Já můžu všem tento sobotní nářez jen závidět. Neodolal jsem pozvání na česko - polsko - německý seminář regionálních spisovatelů, který se odehraje příští týden v Žitavě. Z každé strany hranice byli vybráni tři autoři (plus ještě dva píšící lužickou srbštinou). Za nás je jednoznačnou jedničkou Ivona Březinová, která už má v životopise i nominaci na cenu Magnesia litera. V plánu je kromě diskuse i vznik společné publikace pro děti.
A jaký byl předešlý týden? Jednoznačným vrcholem byl výlet s mou bývalou třídou do Českého Švýcarska. Ze čtvrtka na pátek se jako zázrakem vyjasnilo a my tak mohli nachodit plánovaných třicet kilometrů po turistických stezkách v okolí Vysoké Lípy a Jetřichovic. Kromě počasí mě potěšilo, jak efektivní hromadná doprava v této oblasti je. V pátek dopoledne nebyl problém se do Vysoké Lípy dostat autobusem i s celou třídou studentů (byť s třemi přestupy), v neděli se nám nabízely čtyři autobusy k odjezdu přes Děčín. K přespání jsme použili kemp Mosquito (odkaz). Úrovní poněkud zaostává za kempy, které jsem měl možnost v posledních letech navštívit, ale vše podstatné nabízí – střechu nad hlavou (130 Kč i méně), možnost se kdykoliv najíst, více méně tekoucí vodu, sportoviště. Hlavně je ideálním místem pro výlety do okolí (Šaunštejn, vyhlídky kolem Jetřichovic, Dolský mlýn, Mezní louka). Berte tedy předešlý odstavec jako takový malý tip na výlet. Nabízím i odkaz do galerky (zde) a krátké video (doufám, že jsem vystříhal vše, co by ty moje šampóny mohlo naštvat).

 

Když nemůžu do přírody já, přijde si příroda ke mně domů. Už jsem si zvykl, že jsem miláčkem malých dětí a volně pobíhajících psů, ale že mám kouzlo i pro ptáky, to jsem netušil. Květináč s borůvkou nám na balkóně osídlil párek poštolek. V průběhu minulého týdne snesla samička čtyři vejce a nyní se na nich se svým partnerem průběžně střídají. Trochu se dohadujeme, čí je nyní balkón, ale jinak se respektujeme. Na líhnutí se těšíme! Na budoucí krmení, při kterém budou létat střeva myší, výkaly a vývržky po okolí, o něco méně. Určitě vás zde čeká fotodokumentace.