Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

23/2017

Čeká nás hudební týden. Pár tipů na výlety. Je odvolávání starostky jen politikařením? „Rozhledna“ na Hůrce. Kam na trhy? Vygenerujte si svůj příspěvek.

Pondělí

Jak jsem avizoval, dopřál jsem si o víkendu dvě etapy české části Svatojakubské cesty. Některé úseky mohu doporučit (a rozepíši se o nich v Družstevním zpravodaji). Sem přidávám aspoň svůj soukromý top five z těchto dvou etap.

1.       Údolí Mohelky mezi Chocnějovicemi a Mohelnicí nad Jizerou. Nádherná řeka, opuštěný mlýn, který nebyl v mapě, a nikde v okolí není ani keš.

2.       Národní přírodní památka Rečkov. Kaple Klokočka, naučná stezka, křížová cesta, lužní les.

3.       Sopka Káčov. Nebýt keše, minul bych ji. Pěkný sopouch, skvělý výhled až k nám na Českolipsko a do Lužických hor.

4.       Údolí Jizery mezi Bakovem a Josefovým Dolem. Nečekaná divočina.

5.       Mnichovo Hradiště. Stokrát jsem jím projížděl, ale až tentokrát si ho užil. Hrobka Albrechta z Valdštejna, zámek, podivná architektura domů na náměstí, undergroundová hospoda U Antošů.

Úterý

No nevím, jestli si Zdeněk Ježák s tím odvoláním starostky nenaběhl na vidle. Sedáváme spolu během pondělků na PubQuizu, ale raději se ho na politiku neptám. Občas si jen rýpnu. Třeba, jestli dostali v ANO nějaké noty, že mají dělat vlny, aby se tolik nemluvilo o Babišovi. Proti Zdeňkovi nic nemám, v politice jsem mu fandil, snažil se do problematiky proniknout, ale v současnosti se pokoušet odvolávat starostku je spíše politikaření než politika.

Středa

Zastupitelstvo šlo kolem mě. Udělali jsme si s kvartány ve škole projektovou noc, během níž jsme zkoušeli vyrábět dva druhy sýrů a jogurt. Čtyři litry jogurtu se snědly do velké přestávky, sýry ještě zrají. Výsledek pozitivní. Jen jedna dávka, kterou jsme zkoušeli dělat z toho nejlevnějšího polotučného mléka, se nepovedla. Mléko označené jako čerstvé ale funguje normálně, není potřeba shánět tuto surovinu někde od farmářů.

Čtvrtek

Zpětně zjišťuji, že zasedání zastupitelů se přerušilo a o odvolání se bude jednat až příští týden. Čtu si komentáře na facebooku. To je vždy očistec. Je jedno, z kterého tábora přicházejí, zdali jde o kritiky Ježáka nebo starostky. Individua, která si pletou politické strany a o diakritice v životě neslyšela, posílají všechny do dolů apod.

Pobavil mě generátor náhodného slušného Čecha (zde). Ten vám vytvoří názor na počkání a nemusíte ani moc přemýšlet (mnozí to stejně nedělají). Nastavil jsem si průměrně rozhněvaného Čecha a vyšel mi tento příspěvek:

„politice sice MOC nerozumím ALE TEN PAN Konvička je dobrý, TEN by tam ASPOŇ udělal pořádek . ať jdou s TOU eurofederalizací už do PRDELE! HOLT v téhle vlasti už začalo působit PRÁVO ŠARIA KAM to až ZAJDE..... A jako vítězové VOLEB VÁS, milí MUSLIMOVÉ, NAMELEME do masokostní MOUČKY. z MOJICH daní NEBUDU platit tyhle "NEPŘÍZPŮSOBIVÉ" !!!“

Pátek

Na Hůrce je malá vyhlídková plošina. Je to sice slabá náplast za zpackaný přístup k dominantnímu Špičáku, ale stále lepší než vůbec nic. Co je z Hůrky vidět, najdete v následujícím videu.

 

Sobota

Navštívil jsem Řemeslné trhy v Turnově. Jsou pojaté zcela jinak, než podobné akce v České Lípě. Ve stáncích se například neprodávají umělohmotné samopaly z Číny a jiné odpadky. V zahradě u muzea se nabízí keramika, oděvy, regionální pokrmy, rohozecké pivo. Včerejší program vrcholil koncertem skupiny Monkey Business.

Neděle

Následující týden bude hodně hudební. V úterý se na Vodním hradě odehraje přehlídka nazvaná ZUŠ Open, ve středu se U Bílýho černocha představí začínající gymnaziální kapely. A v pátek na stejném místě vystoupí Laco Deczi.

V pondělí ve Skleníku vrcholí jarní kolo PubQuizu. Snad už první místo udržíme!