Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

25/2020

předminulém deníku jsem psal o tom, že stále nevím, s jakým subjektem půjde do krajských voleb Změna.

Tak už to vím. Volební subjekt se bude jmenovat Změna pro lidi a pro krajinu. Lídrem bude samozřejmě Jan Korytář. Jedním z kandidátů v popředí bude i Českolipan Jiří Římánek.

Dále na kandidátce bude například Pavlína Ištoková, starostka Stvolínek.

Pokud jste mdlého rozumu nebo máte rádi vlastenecký humor, mám pro vás dobrou zprávu: v krajských volbách bude kandidovat i SPD. Kandidátka bude prý až na konci července, ale je zřejmé, že v popředí bude Českolipan Libor Křenek.

Když jsem u toho vlasteneckého humoru, včera jsem se třeba pobavil u projevu Okamury ke Státnímu svátku Cyrila a Metoděje. Opakování učiva vlastivědy pro čtvrtou třídu naleznete třeba zde.

Já spíše přemýšlím, proč se Den slovanských věrozvěstů slaví 5. července. Toto datum totiž s Cyrilem a Metodějem nijak nesouvisí. Oni na Velkou Moravu dorazili zřejmě na jaře. Proti tomu je posun konce války z 9. května na 8. května maličkost.

Státní svátky jsou totiž politikum. Kdo vládne, ten píše historii a vyhlašuje Státní svátky. A my si k nim buď vytváříme nebo nevytváříme vztah. Pravda, já tento svátek (a také svátek spojený s Janem Husem) nikdy nemusel moc řešit – poslední čtvrtstoletí jsem býval se studenty na Expedicích. Letos poprvé mi zasáhly do pracovního programu, protože jsem si na druhý týden prázdnin vzal službu ve školce. A chystal se do ní už dnes, v pondělí.

Jen chci upozornit, že tím nechci nijak snižovat význam Cyrila, Metoděje a Jana Husa pro naši historii. Právě na Expedicích jsem se s cyrilometodějskou tradicí setkával po celém Balkáně.

Co se týká voleb senátních, žádné novinky zatím nemám. Kandidáti se už ale začínají objevovat v nabídkách sázkových kanceláří. V našem okrsku třeba chance uvažuje o vypsání kurzu na znovuzvolení Jiřího Voseckého či na vítězství Petra Jeníka z Pirátů. No, to by bylo zajímavé druhé kolo, ale myslím si, že ještě dojde k přidání dalších kandidátů. Takto druhé kolo podle mě vypadat nebude.

K mému týdnu. Přestože si část veřejnosti myslí, že učitelé mají prázdniny už od března, potřeboval jsem vypnout od všeho natáčení, psaní a učení on-line. Půjčil jsem si od kamarádky roubenku bez koupelny v Orlických horách a na týden odjel mimo civilizaci. Signál už ale dorazil i tam, takže jsem se zapojil do letní soutěže Dream Race. Díky ní jsem třeba objevil nádherný kostel v Neratově. Kostel, který chtěli v průběhu minulého století několikrát zbořit, je jedním z nejhezčích v Česku.

Samozřejmě jsem také keškoval a dopřál si jednodenní divočinu na power trailu po zelené polsko – české hranici. I vlci byli.

 


Po letech jsem se vrátil do Sovích hor. Navštěvovat Polsko na začátku července je jedním z nejlepších nápadů – jak v horách, tak u moře je kvůli pozdějšímu konci školního roku, poloprázdno.