Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

9/2020

Celý týden jsem byl se žáky na horách. Na Brádlerových boudách nad Špindlerovým Mlýnem. To je důvod, proč jsem nestihl vydat odpovědi paní starostky na další sérii otázek. Napravím to v pondělí.

O jarních prázdninách budu v zahraničí, takže pravděpodobně nevyjdou v pravidelných časech dva deníky. Pokusím se to nějak napravit. Jestli kvůli koronaviru nezůstanu někde v Asii v karanténě. Dnes jeden neví.

O koronaviru je jedna z tiskových zpráv, kterou jsem si nechal v poště.

„Krajská epidemiologická komise („komise“) doporučuje omezit cestování do oblastí s komunitním výskytem onemocnění COVID-19, mezi které jsou aktuálně zařazeny Čínská lidová republika, Jižní Korea, Hong Kong, Irán, Itálie (regiony Benátsko, Lombardie Emilia – Romagna a Piedmont), Japonsko, Singapur a dále doporučuje pečlivě zvážit jakoukoliv cestu do zahraničí.

V případě návratu občanů z oblastí s komunitním výskytem do ČR a zdravotních potíží či s rizikovým kontaktem (např. návštěva zdravotnického zařízení při úrazu apod.) komise doporučuje telefonicky kontaktovat lékaře/epidemiologa KHS LK, který rozhodne o postupu v každém konkrétním případě tj. případné nařízení karantény, vyšetření nebo izolace.

I v případě nepřítomnosti zdravotních potíží doporučujeme po návratu z výše uvedených ohnisek nákazy omezit návštěvy a společenské aktivity jako např. kulturní či sportovní akce, a to po dobu 14 dnů.“

Rockeři zahráli pro nemocnou holčičku

Ondra Pour mě poprosil, jestli bych do deníku nezařadil informaci o tom, jak rockeři zahráli pro nemocnou holčičku.

Samanthě jsou pouze tři roky, ale osud k ní přívětivý není - trpí vzácným druhem leukémie. Transplantaci kostní dřeně už podstoupila, ale její tělo ji odmítlo - dárce se tak hledá dál.

V sobotu 22. 2. se v českolipské restauraci Nebe uskutečnil koncert na její podporu. Během večera zahrálo pět rockových a metalových kapel - Unaffected Evolution, Symbiosis (až ze Slovenska), Enola Gay, Kocourek, a jedním z vrcholů koncertu bylo vystoupení mladého bubeníka Jiřího Petříčka s českolipskou kapelou Illusions.

Jeho paličky (vyrobeny speciálně pro tento večer) se poté vydražily (spolu s dalšími memorábiliemi), a výtěžek byl předán mamince malé bojovnice. Příběh Samanthy (včetně informací, jak je možné rodinu podpořit) je dostupný na stránkách nadačního fondu Šance onkoláčkům.

Paměť národa

Další tiskovka, kterou jsem neposlal do propadliště emailové schránky, se týká Paměti národa. „Dokumentaristé Paměti národa natočili dvacet dva osudů z Libereckého kraje, mezi nimiž byli pamětníci přeživší holocaust, komunistického vyvlastnění majetku i účastníci třetího odboje. Jejich příběhy jsou publikovány v archivu Paměti národa, který v současné době skýtá přes 10 000 pamětnických vyprávění. V rámci oslav 30 let svobody a kampaně NEZAPOMEŇME, byli v Semilech natočeni čtyři pamětníci, jejichž jedinečné příběhy byly propojeny a zpracovány do dokumentárního filmu o sametové revoluci v Semilech. Jednotlivé příběhy pamětníků z Libereckého kraje budou také publikované v Magazínu Paměti národa.“

Sám jsem ze stránek Paměti národa čerpal při pátrání po jedné větvi manželčiny rodiny. Vždy jsou to příběhy, které otevírají pověstnou kudlu v kapse. Velice autenticky zpracované, s audio nahrávkami, fotografiemi i videi.

V mém odkazu naleznete lidi, kteří jsou nějakým způsobem svázaní s Českou Lípou. Nechybí ani ti, se kterými jsem se setkal v rámci některého svého projektu (Českolipský underground nebo Štafeta) - Jaroslav Jeroným Neduha a Zdeněk Jelínek.

Na závěr video z celého uplynulého týdne na horách.