Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Desátý ročník Go Juniorského Maratonu pokračuje

Archiv

K dnešnímu dni je přihlášeno 8 školních týmů: Obchodní akademie Liberec, Obchodní akademie Jablonec nad Nisou, SOŠ, SOU Česká Lípa, SPŠS nábytkářské Liberec, 2 družstva Sportovního gymnázia Jilemnice, Gymnázium Jilemnice, Obchodní akademie Česká Lípa.


Vítězné družstvo postupuje do finále, kam se již probojovala družstva Lepařova gymnázia Jičín, Sportovního gymnázia Pardubice, Gymnázia olympijských nadějí České Budějovice, Gymnázia Mikulášské náměstí Plzeň, Slovanského gymnázia Olomouc, Gymnázia Šumperk, Gymnázia náměstí TGM Zlín a Slezského gymnázia Opava.


Součástí závodu je Marathon Music Festival, v České Lípě vystoupí skupina Black Pearl.


Go Juniorský Maraton je ojedinělý sportovní projekt, který nemá ve světě obdoby. Závod je určený studentům a studentkám středních škol, kteří v desetičlenném týmu reprezentují štafetovým způsobem na maratonské trati svou školu. Devět členů štafety běží 4 000 m a jeden 6 195 m. Podmínkou je účast minimálně tří dívek v družstvu.


V roce 2005 se projektu zúčastnilo 146 školních týmů. Nejdůležitější částí jsou semifinálová kola, kterých je 14 – pro každý kraj jedno (pořad závodů: 5. 4. Hradec Králové; 6. 4. Pardubice; 10. 4. České Budějovice; 11. 4. Plzeň; 18. 4. Olomouc; 19. 4. Zlín; 20. 4. Opava; 24. 4. Most; 25. 4. Česká Lípa; 26. 4. Karlovy Vary; 27. 4. Brno; 2. 5. Poděbrady, 3. 5. Praha, 4. 5. Jihlava).


Nejlepší tým nebo týmy (podle počtu zúčastněných družstev) postupují do finálového závodu. Finálový závod proběhne 14. května 2006 v Praze v rámci Volkswagen klasického maratonu. První členové štafet startují spolu s nejlepšími atlety mezi prvními běžci. Finálového závodu se pravidelně účastní jako hosté i zahraniční školy – v roce 2005 to bylo družstvo gymnázia z Bělehradu.


Jeden vylosovaný účastník finálového závodu vyhrává účast na jednom z nejslavnějších maratonů světa – maratonu v New Yorku. Semifinálové závody pokračují ve středu 26. dubna závodem v Karlových Varech.