Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Devastace Tlustce je na dlouhou dobu zastavena

Archiv

Od samého začátku se všichni odpůrci těžby – zejména město a Městský úřad Jablonné v Podještědí, Sdružení na záchranu kopce Tlustec, Hnutí DUHA Česká Lípa a Sdružení za trvale udržitelný život z České Lípy - snažili kopec před jeho dlouhodobou devastací zachránit. Zúčastnili se celé řady správních řízení, ve kterých jim většina správních orgánů nedávala za pravdu, právě naopak.


Proto všichni výše uvedení podali žalobu na rozhodnutí Českého báňského úřadu v Praze. Soudy žaloby vyslyšely a rozhodly ve prospěch odpůrců těžby. V následující řadě správních řízení o opětovném umožnění těžby kamene podpořilo v červnu 2006 odpůrce těžby svým právním názorem Ministerstvo životního prostředí v Praze, které požadovalo vypracovat nové celkové posouzení všech aspektů týkajících se životního prostředí, tzv. EIA. Bez tohoto nového aktuálního posouzení nemohla být těžba povolena.


Jelikož těžař nesplnil 90denní lhůtu pro dodání nového posudku, Oblastní báňský úřad v Liberci dne 27.října 2006 s konečnou platností řízení o povolení těžby zastavil. Toto rozhodnutí nabylo již právní moci.