Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Do Českého Švýcarska přiteče více než devět milionů

Archiv

To jsou jen některé z mnoha přínosů dvouletého projektu s názvem: „Informačně - vzdělávací systém v chráněných územích Českého Švýcarska“, který uspěl v grantovém řízení MŽP v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů.


Předseda Správní rady obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Bc. Matěj Štětka a ředitel odboru vnějších vztahů Ministerstva životního prostředí Mgr. Jakub Kašpar dnes podepsali rozhodnutí o přidělení dotace ve výši 9,2 milionů Kč. Dotace bude hrazena ze 75 % z prostředků Evropského sociálního fondu a z 25 % z prostředků Ministerstva životního prostředí.


V rámci obsáhlého informačně vzdělávacího projektu, který bude o.p.s. České Švýcarsko se svými partnery realizovat, bude například vytvořeno 6 vzdělávacích modulů (jedním z nich bude také kurz o zavádění zelené známky a podnikání v chráněných územích), vznikne nové informační centrum Národního parku České Švýcarsko v Děčíně, dojde k rozšíření provozu stávajících informačních center, bude uspořádáno 11 výstav a zorganizována řada akcí pro veřejnost.


Cílem projektu je zkvalitnit vzdělávání a zvýšit informovanost v oblasti ochrany životního prostředí a zároveň podpořit rozvoj služeb a podnikání v regionu Českého Švýcarska, a to v souladu s principy udržitelného rozvoje. Projekt pomůže vytvořit nová pracovní místa, zlepší přístup k informacím, zvýší ekologické povědomí veřejnosti, nabídne nové trasy a služby průvodců a umožní snížení zátěže ekosystému v nejvytíženějších oblastech Národního parku České Švýcarsko, CHKO Labské pískovce a CHKO Lužické hory.


„Projekt obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko patřil k jedenácti nejlepším projektům, které byly podpořeny, z celkem 38 podaných projektů v tomto kole grantové soutěže,“ říká Mgr. Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů Ministerstva životního prostředí, a dodává: „Jeho přínos vidíme také v tom, že umožní definovat, co to je „šetrná turistika“, tedy jakým způsobem je možné vyvážit potřebu ochrany přírody a jejího rozumného využívání. Tyto poznatky budeme moci následně uplatňovat i v dalších regionech.“


„Naším cílem je udělat z Českého Švýcarska modelový příklad rozvoje ekonomiky založené na znalostech a šetrném přístupu k životnímu prostředí,“ potvrzuje Mgr. Marek Mráz, ředitel o.p.s. České Švýcarsko.


„Chceme toho dosáhnout především pomocí vzdělávání, rozvoje šetrné turistiky, podporování informačních aktivit a ochrany přírodního a kulturního dědictví,“ dodává Mgr. Mráz.


Plánovaný projekt vítají také zástupci chráněných krajinných oblastí, kteří jsou partnery projektu: „Tento projekt je vzorovým příkladem spolupráce orgánu státní ochrany přírody a NNO v oblasti práce s veřejností, propagace šetrné turistiky a udržitelného rozvoje regionu s vysokým podílem velkoplošně chráněných území,“ říká ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, Zdeněk Patzelt.


„Projekt je v souladu se zájmem Správy na rozvoji šetrné turistiky v národním parku, protože počet návštěvníků každým rokem narůstá a je nezbytné eliminovat zátěžové faktory.“