Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Do Dubice další statisíce

Archiv

V Dubici je do koupaliště zavedou zřejmě již v druhé polovině příštího týdne. ČTK to dnes řekla mluvčí českolipské radnice Kateřina Plecháčová.


"Čekáme pouze na povolení z odboru životního prostředí Krajského úřadu v Liberci. Vyčištění koupaliště solemi hliníku nás přijde nejvýše na čtvrt milionu korun," uvedla Plecháčová.


Jedná se zřejmě o prostředky, které se mají uvolnit rozpočtovými změnami, o nichž se mimo jiné jednalo na včerejším zasedání zastupitelstva.


Loni v Dubici hygienici kvůli toxickým sinicím zakázali koupání již na začátku července. Množství sinic překračovalo povolenou hranici až šestnáctkrát. Rozbory tehdy prokázaly v koupališti také nepřípustné množství škodlivého chlorofylu A. Do Dubice totiž prosakuje odpadní voda ze septiků v okolních domech.


"Dnes a v pátek se v koupališti provádějí rozbory vody. Až se zjistí, kolik se v koupališti nachází sinic a dalších zdraví škodlivých látek, pak odborníci určí, jak rozsáhlá opatření proti sinicím provedou," vysvětlila Plecháčová.


Pro letošní sezonu pronajala radnice koupaliště firmě Gaskop.


"Dubice opatření na zlepšení kvality vody potřebuje. Nedávno jsem se tam jela podívat a hladina byla již na první pohled špinavá," podotkla Rena Lukuvková z Krajské hygienické stanice v Liberci.


V České Lípě žije přes 40.000 lidí. Po loňském vyhlášení zákazu koupání v Dubici a Máchově jezeře jim zbyla pouze koupaliště ve Sloupu v Čechách, v Novém Boru, Zákupech nebo v Benešově na Děčínsku.


Výstavba koupaliště v Dubici stála radnici více než 20 milionů korun.


Na internetových stránkách krajské hygienické stanice dnes údaje o kvalitě vody v Dubici ještě scházely - podobně jako u přibližně 20 dalších rekreačních nádrží v Libereckém kraji. Výsledky rozborů zveřejnili hygienici v 24 případech. Na většině umělých a přírodních koupališť je voda zatím bezvadná, pouze v Máchově jezeře a v nádrži v Hamru na Jezeře není na pohled tak čistá jako jinde. Zdraví škodlivé látky však ani tam nepřekračují povolené normy.


"Nazelenalá barva vody v Máchově jezeře je obvyklým jevem," konstatovala provozní dvou největších pláží u Máchova jezera Marcela Dvořáková ze společnosti Regio.