Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

Dospělí dětem 2005 - možná přijede i Zdeněk Troška

Archiv

„Letošní festival přetéká představeními. Jsem nesmírně rád, že už od minulého ročníku se nám podařilo posunout festival mezi lákavé akce a že se nám divadelní soubory hlásily samy a ve velkém množství, ze kterého jsme mohli vybírat,“ pochvaluje si ředitel festivalu a Stálé divadelní scény Nový Bor Jarek Hylebrant, ale dodává, že je trochu rozmrzelý z malé účasti amatérských souborů z Libereckého kraje.


„Většinou se jedná o účinkující ze sousedních krajů. Snad je to tím, že zdejší soubory spíše tíhnou k činohře pro dospělé. To samozřejmě není chybou, ale je tady jistá absence divadélka, které by hrálo pro děti a zároveň jeho účinkující byli starší patnácti let.“


Patnáctiletá věková podmínka je hlavním pravidlem přehlídky, alespoň ve věkovém průměru. Festival odstartuje nesoutěžní profesionální pohádka Malý velký skřítek divadla U Panáků. Slavnostního zahájení se zúčastní i výtvarnice Vítězslava Klimtová, která proslula svými lexikony o strašidlech a Pohádkovou zemí. Nejzářivější hvězdou letošního festivalu by měl být režisér Zdeněk Troška, který prý přijede podle svého aktuálního programu. Vstup je zdarma a na každou další pohádku se platí pak jen symbolická desetikoruna. Do klání o postup na národní přehlídku činohry pro děti tu vstoupí šestice divadelních společností.


Začíná se v pátek 27. května v 17 hodin slavnostním zahájením festivalu a pak nesoutěžní pohádkou Malý velký skřítek.


„Jedná se maňáskové představení s příběhem o rodině lesních skřítků, kteří se rozhodnou přezimovat v chalupě u lidí. Zažijí tak řadu dobrodružství v lidském i nelidském světě,“ říká ředitel.


Následovat bude beseda s osobnostmi a vernisáž výstavy strašidýlek. Sobotní festivalový den už začne soutěžně. V 10 hodin pohádkovou hrou s písničkami, která se jmenuje O kouzelném prstenu a zahraje ji soubor S.K. Hoblik ze Srbské Kamenice. Ve 14 hodin v novoborském divadle začne Sen zimní noci aneb pohádka o Popelce. Výpravnou a kostýmovou pohádku nastudovala divadelní společnost 1. neratovická divadelní... Pohádkovou komedii O hubaté princezně přijede zahrát českokamenické Broukovo Kamdivadlo v 17 hodin.


„Sobotní den zakončíme jedinečným hereckým seminářem Denisy Nové, herečky pražského divadla ABC a Dejvického divadla. Předpokládám, že na letošním semináři se sejde mnoho talentovaných lidí ze souborů, které účinkují na přehlídce. Ale snad se zúčastní i ´obyčejní´ lidé, které divadlo zajímá a chtěli by jej zkusit,“ láká talenty Jarek Hylebrant.


Nedělní festivalový den odstartuje velice efektní pohádka Malá mořská víla Mladé scény z Ústí nad Labem. Klasická pohádka Hanse Christiana Andersena je v této divadelní sezoně uváděna záměrně, aby připomněla významné výročí spisovatelské osobnosti. Příběh o mořské víle začíná v 10 hodin. Po obědové přestávce se ve 14 hodin na jevišti novoborského divadla objeví herci Divadelního souboru Nové divadlo Mělník s pohádkou O Jankovi a Jitřence a strašidýlkách. Hudební pohádka slibuje neuvěřitelnou líheň strašidel a strašidýlek. Poslední pohádkou letošního festivalu bude hra na motivy pohádky Jana Wericha Fimfárum. Začátek je naplánován na sedmnáctou hodinu a uvede ji pražské Divadlo Alfa-Omega. V devatenáct hodin se začnou rozdávat festivalové ceny. Oceňovat se budou herci i tvůrci v zákulisí. Diváci budou mít možnost dát cenu nejlepší pohádce. A pak už se jen provolá: „Ať žije 24. ročník!“


K doprovodnému programu festivalu patří již zmíněný herecký seminář. Během celého víkendu bude pro děti připravena výtvarná soutěž s tématem: „Má nejoblíbenější pohádková postava“ a pro ty, co neprošvihnou ani jednu soutěžní pohádku, také slosování o obrovskou cenu! Průvodcem festivalu bude moderátor rádia Crystal Tomáš Mařas a jeho syn Matěj.


„Už v prvopočátku příprav festivalu jsem si říkal, že moderování musí být letos něčím zvláštní. A když se jedná o festival pro děti – musí to tím pádem moderovat i malý človíček. Jsem zvědav, co z experimentu vyjde, ale věřím, že to bude roztomilé, zábavné a hlavně, získáme tak pojítko s dětmi samotnými. Na jevišti totiž bude jeden z nich,“ dokončuje ředitel festivalu.