Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Druhý úsek cyklostezky Varhany otevřen

Archiv

Cyklistům tak slouží už více něž osmikilometrový úsek, první část z České Lípy do Horní Libchavy od loňska. Celá cyklostezka povede až do Kamenického Šenova a její délka bude 17 kilometrů, její dokončení je závislé financích. ČTK to řekla mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.


"Výstavba nového úseku stála zhruba 11 milionů korun. Polovinu nákladů zaplatil Státní fond dopravní infrastruktury," dodala. Cyklostezka vzniká na zrušené železniční trati. Cyklisté se díky ní vyhnou silnicím, kde je ohrožují auta. Staví ji svazek obcí, do kterého patří Česká Lípa, Kamenický Šenov, Horní Libchava, Volfartice a Nový Oldřichov. Obce si od ní slibují oživení cestovního ruchu.


Celá cyklostezka vyjde na více než 60 milionů korun a peníze na pokračování výstavby chtějí obce získat od státu, ale i z regionálního operačního programu Evropské unie. "Česká Lípa připravuje část finančních prostředků jako příspěvek svazku na nadcházející rok," dodala starostka Hana Moudrá.


V Libereckém kraji se nachází hustá cyklistická síť, dlouhá téměř 2200 kilometrů. Z 99 procent však vede po silnicích a na řadě míst se kříží s rušnými hlavními komunikacemi. V budoucnu by se měly oddělit trasy pro cyklisty od motorové dopravy, podle odhadů krajského úřadu by to stálo 300 milionů korun.


Liberecký kraj zřídil před nedávnem grantový programu, z něhož ještě letos rozdělí na podporu cykloprojektů pět milionů korun. O dotace mohou žádat obce a svazky obcí, ale i soukromé osoby a neziskové organizace. Mohou získat až 70 procent nákladů.


V Libereckém kraji se připravuje několik velkých projektů. Mimo jiné koridor Odra - Nisa, který napojí české stezky na trasy v Německu a Polsku. Cyklomagistrála má vzniknou i kolem řeky Ploučnice a Jizery. S cyklostezkou Varhany přijde jejich výstavba na 300 milionů korun.