Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Dvorský kopec

Archiv

Před sjezdem do Volfartic odbočuji do obce Radeč. Nikdy jsem se k tomu ještě neodhodlal. Všude hromady sněhu, tak chvíli hledám prostor k zaparkování. Nacházím ho za zatáčkou u zařízení vodáren, kousek před kapličkou. Masochisticky se rozhoduji pro kopec, který je vyšší - tedy Dvorský.





Za domkem, který je na fotografii, najdeme polní cestu, která vede podél pastvin. Musíme trochu doufat, že elektrický plot někde skončí. To se děje před domem nalevo. Je tam úzký pruh cesty. Napravo máme výběh s moc pěknými koňmi. Půjdeme až na konec plotu a pak můžeme začít rovnou stoupat. V prostoru za elektrickým ohradníkem nebyli, aspoň v době mé cesty, žádní býci či podobná domácí zvířena. Jen co vstoupíme do lesa, můžeme však narazit na divoce žijící kopytníky. Já při vzestupu narazil na pět jelenů, při sestupu pak na stádo muflonů.






Zhruba v půlce kopce budeme mít po levé ruce divokou rokli, občas se musíme sehnout ve větvích či ohnout pro nohu uvízlou v trnkoví.
Ze sedla těsně pod vrcholem je nádherný výhled zejména směrem na Stružnici, vidět je však rovněž Česká Lípa. Škoda, že k fotografování nebyly zrovna ideální podmínky. Tož se pokochejme a můžeme zase dolů. Pokud nechceme stejnou cestou, můžeme jít po cestě na sever, po asi sedmi stech metrech narazíme na žlutou značku, která směřuje do Volfartic.