Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Festival duchovní hudby pokračuje

Archiv

Součástí letošního festivalu bude také promítání oscarového filmu Miloše Formana Amadeus, a to v nezkrácené tříhodinové verzi. Zájemci ho budou moci k konci října zhlédnout v českolipském kině Crystal.


Festival duchovní hudby zaznamenal v posledních letech značný vývoj. První ročník festivalu v roce 2000 se nesl v duchu od gregoriánského chorálu po hudbu soudobou. Následující ročník, tedy rok 2002, se mohl pyšnit především žánrovým a reportoarovým rozšířením, ale také počtem samotných koncertů. V roce 2004 pak festival vynikal především českou hudbou, v druhé linii bylo poté téma Evropa svatých. V rámci 4. ročníku, který se uskutečnil v loňském roce, se festival odchýlil od svých tradičních pravidel. Hudební koncerty se tak uskutečnily již rok po svém minulém ročníku, tzn. zkrátil se tak, stejně jako letošní rok, dvouletý interval této kulturní akce. Navíc byla při tomto ročníku slyšet nejen hudba klasická, duchovní, ale také hudba světská.


„Letošní ročník se nese v duchu Mozartova výročí, které si připomíná celý hudební svět,“ vysvětluje organizátor festivalu Martin Prokeš.


„Od minulého ročníku jsme se však opětovně rozhodli nesetrvávat pouze v rovině duchovní náplně všech koncertů,“ doplňuje Martin Prokeš.


Festival duchovní hudby se v letošním roce uskutečňuje pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana. Město Česká Lípa se každoročně podílí na realizaci festivalu, v letošním roce tak z položky kultura přispělo finanční částkou ve výši 250 000,-Kč. Tradičně se pak Česká Lípa stává rovněž hlavním spolupořadatelem.


„Já osobně si nenechávám ujít většinu těchto koncertů, nezaměnitelná atmosféra a kvalita hudby mě vždy dokáže oslovit, “ udává starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


Předprodej vstupenek na koncerty festivalu byl zahájen v pokladně přízemí KD Crystal, pondělí až pátek od 15 do 19 hodin, telefon: 487 523 127, objednávky na adrese info@trifolium.cz.


Jsou připraveny také slevy ve výši 20%, a to pro důchodce, studenty a pro držitele průkazky ZTP 50%.