Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Hejtman jednal s poslanci a senátory o strážské škole

Archiv

„Důvodem, proč jsem na dnešek svolal takovéto setkání je to, abychom se společně domluvili na dalších postupech hned v několika záležitostech. Nejprve pohovoříme na téma územně správní členění státu v souvislosti s krajskými institucemi, poté o novele služebního zákona a v neposlední řadě bych rád otevřel i otázku Justiční akademie ve Stráži pod Ralskem,“ řekl na začátku jednání hejtman Petr Skokan.


Hned při projednávání prvního bodu jednání zástupci obou komor parlamentu vyjádřili nesouhlas s vládním návrhem zákona o územně správním členění státu. Základem této úpravy zákona je členění České republiky na osm oblastí vymezených správními obvody samosprávných krajů. Jedná se o to, že instituce typu krajský soud či krajské ředitelství police nebudou mít své zastoupení v pěti krajích republiky včetně v Libereckém.


„Dnes jsme toto odmítli všichni napříč politickým spektrem. Reforma veřejné správy se dělala proto, aby se přiblížila občanům a ne proto, aby si občané dojížděli do sousedních krajů vyřizovat své záležitosti. Proto se sejdeme se senátory, poslanci a hejtmany krajů, kterých se to dotýká a pokusíme se o to, aby parlament k návrhu tohoto zákona zaujal nesouhlasné stanovisko a naopak schválil návrh předložený Libereckým krajem, který počítá s vytvořením krajských soudů v tzv. neplnohodnotných krajích,“ řekl předseda senátu Přemysl Sobotka.


Hejtman Petr Skokan na setkání přizval i zástupce liberecké policie v čele s ředitelem Miroslavem Dvořákem, tak jak jim slíbil před několika dny při návštěvě jejich sídla. Zástupci parlamentu si tak vyslechli připomínky ke služebnímu zákonu. Policisté se vyjádřili v tom smyslu, že zákon je spíše demotivující a řeší pouze otázku ohodnocení policistů po skončení služby u Policie ČR. Také poukázal na velikou zátěž administrativních úkolů. Došlo k dohodě, že ředitel Miroslav Dvořák všechny připomínky sepíše a předá je Oldřichu Němcovi, který se je pokusí uplatnit jako pozměňovací návrhy.


Posledním bodem jednání byla Justiční akademie ve Stráži pod Ralskem. Horní i dolní komorou Parlamentu ČR byl totiž odsouhlasen zákon, kam byla zcela nenápadně zakomponována změna sídla Justiční akademie ČR. Jejím novým sídlem by se měla stát Kroměříž.


„Nechápu proč ryze organizační záležitost byla včleněna do zákona. Navíc jde-li o novelu týkající se ochrany svědků, která se sídlem podobné instituce nemá na první pohled nic společného. Podobný postup, kdy se do zákonné úpravy vpašují „pouhá“ dvě slůvka, proto považuji za zcela nestandardní. Hovořili jsme s paní Jitkou Vojtilovou o možných variantách, jak by tato záležitost šla napravit, tak doufám, že Justiční akademie ve Stráži pod Ralskem má ještě šanci na svou existenci,“ nastínil hejtman Petr Skokan.