Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Hejtman Skokan se též vyjádřil k CzechTeku

Archiv

T I S K O V É P R O H L Á Š E N Í


hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana k technoparty CzechTek


Přiznám se, že jsem byl docela rád, když jsem se z médií o víkendu dozvěděl, že si z Tachovska na Českolipsko namířila jen malá skupinka účastníků technoparty. Velice nerad bych byl totiž v našem kraji svědkem podobného policejního zásahu, jaký se o víkendu odehrál na loukách v okolí Mlýnice na Tachovsku.


Je léto, a proto dokážu pochopit technaře, kteří ujedou stovky kilometrů, aby se zúčastnili akce s nádechem velkého tanečního dobrodružství. Dokážu pochopit i veřejnost, která se nájezdu mladých tanečníků obává. Co ale nechápu a zcela odmítám, byla reakce policie. Z razance policejního zásahu byla cítit premiérova politická ambice, na kterou nakonec zbytečně doplatilo mnoho zraněných lidí. Přikláním se proto na stranu těch, kteří zásah označují za nezvládnutý a nešťastný. Pořádat manévry na děti, aby politik demonstroval svoji neochvějnou sílu, mi nepřipadá zrovna fér. Někomu zakázat vstup, potom ho tam pustit a nakonec na něj vypustit těžkooděnce, je docela zvláštní taktika, které skutečně nerozumím a vlastně ani rozumět nechci.


Už vůbec potom nerozumím postoji ministra vnitra Františka Bublana, když 16 let po sametové revoluci přichází kvůli příznivcům techna s iniciativou změny zákona o shromažďování. Takový postoj bych v roce 2005 od chartisty a bývalého kněze opravdu nečekal. Dokonce se začínám ptát: Je to člověk na pravém místě?


Petr Skokan hejtman Libereckého kraje