Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Hejtmani ve čtvrtek zahájí v Brně letošní Regiontour

Archiv

Na stáncích v pavilonu V na ploše 120 m2 připravilo Sdružení Český ráj společnou expozici regionu Český ráj a Krkonoše a dalších oblastí, které se nacházejí na území Libereckého a Královéhradeckého kraje, tedy i Sdružení Českolipsko, Svazek obcí Jizerské hory, Statutární město Liberec a město Jablonec nad Nisou.


„Na čtyřdenní turistický veletrh vezeme kromě úspěšného Benefit Programu, který vytvořila ve spolupráci s odborem cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje společnost Compedium, s.r.o, a který nabízí držitelům Benefit karty za 35 korun slevu na ubytování, na sportovní aktivity či vstupné do kulturních zařízení v regionu severních a východních Čech ve výši od 5 do 50 procent, i další novinky. Jde například o katalog Dovolená s nábojem, který nabízí přes třicet zajímavých poznávacích či turistických programů s kompletními itineráři a cenami v oblasti od Špindlerova Mlýna po Lužické hory, nebo katalog nazvaný Dovolená a ubytování v severních Čechách,“ uvedl Antonín Schäfer, náměstek hejtmana pověřený vedením rezortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu LK.


Návštěvník má v průběhu čtyřdenního turistického veletrhu v Brně možnost získat informace o celé oblasti severovýchodních Čech. Třeba v expozici Krkonoš se návštěvníci seznámí s tradiční výrobou vánočních ozdob firmou Rautis, a.s., ochutnají nepasterizované pivo ze soukromého pivovaru Harrachov a Krakonoš jim osobně rozdá „melžinkové“ perličky a dřevěné knoflíky. „Český ráj se již tradičně představí i drahými kameny. V tzv. „rýžovišti“ s oblibou děti i dospělí bezplatně sbírají pravé české granáty a také „drahé“ kameny pro lásku, zdraví a štěstí. Zároveň zhlédnou ukázku výroby šperků z granátů turnovského Družstva umělecké výroby Granát. V expozici Jizerské hory studenti ISŠ z Jablonce nad Nisou předvedou svůj um a dovednost při výrobě skleněných figurek nad sklářským kahanem. Celá expozice pak bude doplněna „korálkovým pískovištěm“ neboli ramšem darovaným firmou Jablonex Group, a.s.,, a zdarma z nich zhotovovat roztodivné náhrdelníky dle svého vkusu,“ vypočítala Ivana Janečková, vedoucí oddělení cestovního ruchu LK, a připomněla i prezentací Výletního areálu Pěnčín, kde lze ochutnat pravé kozí sýry a děti mohou obdivovat dřevěné houpací kozy.


„Vloni navštívilo Regiontour skoro čtyřicet tisíc lidí, letos pořadatelé očekávají až padesát tisíc návštěvníků,“ prozradila před odjezdem do Brna Miloslava Hamplová z oddělení cestovního ruchu LK.