Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Historie a vývoj záměru výstavby nového divadla (3. část - Vývoj záměru do roku 2003)

Archiv

V průběhu roku 2001 probíhaly na základě předchozích usnesení RM i ZM přípravy veškerých nezbytných podkladů, průzkumů a dokumentů k nově koncipované architektonické soutěži, jejímž úkolem bylo nalézt optimální podobu objektu, který by zaujal důstojné místo v centru městské památkové zóny, nahradil současné Jiráskovo divadlo a stal se tak novým moderním centrem kulturního života České Lípy ale i okolních obcí.


V únoru roku 2002 tak mohl být radě města i zastupitelstvu města předložen návrh soutěžních podmínek architektonické soutěže, které oba tyto orgány schválily, a město Česká Lípa dále ve spolupráci s ČKA zorganizovalo architektonickou soutěž na umístění nového divadla v prostoru u Jeřábkova náměstí. Zastupitelstvo města se v souvislosti s novým divadlem rovněž zabývalo návrhem na nové pojmenování nového divadla a usnesením 47/03 z ledna 2003 vzalo na vědomí návrh na pojmenování nového divadla jménem herce Vlastimila Brodského.


V první polovině roku 2003 bylo zjištěno, že stav objektu č.p. 158, který má být začleněn do stavby nového divadla, je velmi vážný a hrozí poškození sousední nemovitosti, kde v té době byla užívána i bytová jednotka. S ohledem na vážnost situace a ohrožení života, zdraví a majetku osob přistoupilo město Česká Lípa k využití právní možnosti vyzvat jediného zájemce k předložení nabídky na provedení nejnutnějších opatření, která by zamezila pokračování resp. zhoršování kritického stavu objektu. K předložení nabídky byla vyzvána firma Regionální stavební s.r.o. Liberec, která měla zkušenosti s podobnými zásahy i v jiných městech.


Rada města projednala předloženou nabídku a dne 25.6.2003 uložila starostovi města p. Petru Skokanovi uzavřít s touto firmou smlouvu o dílo na statické zajištění objektu č.p. 158 v ulici Prokopa Holého (usn.č. 228/03). Náklady na statické zajištění objektu č.p. 158 činily dle rozpočtu dodavatele cca 13 mil. Kč. Vedení města Česká Lípa operativně projednalo možnost získání státní podpory při řešení této havarijní situace a dosáhlo toho, že město Česká Lípa získalo finanční podporu státu na realizaci statického zajištění objektu č.p. 158 ve výši 10 mil. Kč, kterou zastupitelstvo města zařadilo v listopadu 2003 do rozpočtu odboru rozvoje města.


Objekt byl do konce roku 2003 staticky zajištěn, sousední objekt byl rovněž zabezpečen a riziko zřícení torz domu bylo eliminováno. Objekt č.p. 158 byl zajištěn tak, aby bez dalších zásadních zásahů bylo možné pokračovat v případě zahájení stavby nového divadla na jeho začlenění do nového objektu divadla.


Další díly připravíme na příští týden. Seznámíme vás mimo jiné s fotografiemi architektonického návrhu.