Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Historie a vývoj záměru výstavby nového divadla (8. část - Výběr dodavatele stavby)

Archiv

V dubnu roku 2004 vyhlásilo město Česká Lípa podle zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, obchodní veřejnou soutěž na dodavatele stavby včetně realizační projektové dokumentace. Vzhledem k tomu, že se jednalo o veřejnou zakázku přesahující objem 300 mil. Kč, komisi pro posouzení a hodnocení nabídek jmenovala v souladu se zákonem vláda ČR. Členy komise byli kromě zástupců z řad zastupitelů města Česká Lípa jmenováni i zástupci Ministerstva kultury ČR, Ministerstva financí ČR a Ministerstva pro místní rozvoj ČR.


Složení komise:


Ing. Zdeněk Novák – předseda komise (MK ČR)


František Nacházel – místopředseda komise


RNDr. Jiří Horáček (MMR ČR)


Jan Stejskal


JUDr. Jan Riedl


Ing. Oldřich Merta


zástupce MF ČR se z jednání komise omluvil


Nabídku na dodávku stavby podaly 4 právní subjekty:


ŽS Brno, a.s.


SKANSKA CZ, a.s., Praha


METROSTAV, a.s., Praha


KONSTRUKTIVA BRANKO, a. s., Praha


Hodnotící komise doporučila zadavateli vybrat jako nejvýhodnější nabídku firmy METROSTAV, a.s., Praha s nabídkovou cenou 327,5 mil. Kč, záruční lhůtou na dokončené dílo v délce 73 měsíců a dobou výstavby 605 dnů.


Návrh komise pro posouzení a hodnocení nabídek svým usnesením č. 786/05 potvrdila dne 4.2.2005 rada města.


S ohledem na skutečnost, že v době, kdy byl zadavatel – město Česká Lípa - dle zákona povinen uzavřít smlouvu o dílo s vítězným uchazečem, stále probíhala správní řízení ve věci povolení stavby, vyhradilo si město Česká Lípa ve smlouvě možnost od smlouvy bez sankcí odstoupit v případě, že nebude stavba po právní a finanční stránce zabezpečena.


V prosinci roku 2005 projednala rada města s ohledem na výsledky probíhajícího stavebního řízení a předpoklad vydání stavebního povolení v průběhu roku 2006 možnost uzavření dodatku č. 1 ke smlouvě o dílo, jímž uvede uzavřenou smlouvu v účinnost v části zpracování realizační projektové dokumentace v roce 2006. Uzavření tohoto dodatku bylo usnesením RM č. 1070/05 ze dne 21.12.2005 schváleno a dodatek byl následně uzavřen dne 22.12.2005.


Metrostav na základě dodatku č. 1 zahájil přípravu realizační projektové dokumentace a dále probíhalo stavební řízení.


V říjnu 2006 po vydání stavebního povolení na stavbu divadla a po dokončení projektové realizační dokumentace byla obnovena jednání s firmou METROSTAV o možnosti zahájit samotnou realizaci stavby. V souvislosti s tím bylo samozřejmě projednáváno i budoucí financování stavby a možnosti získání dotace na výstavbu.


Rada města na svém listopadovém jednání posuzovala návrh dodatku č. 2 ke smlouvě o dílo s firmou Metrostav, a.s., a možnost zahájit stavbu alespoň v rozsahu vlastních finančních prostředků, deponovaných od roku 2000 ve výši 100 mil. Kč. Uzavření dodatku č. 2 schválila rada města usnesením č. 15/06 H. Dodatek č. 2 byl uzavřen dne 18.12.2006. Metrostav se tímto dodatkem zavazuje k výstavbě centra umění a kultury do výše nákladů 100 mil. Kč, přičemž nevyužívá svého práva od smlouvy odstoupit z důvodu nepřijatelných cenových podmínek způsobených prodlením mezi uzavřením smlouvy o dílo a skutečným zahájením výstavby.


Město Česká Lípa přitom má dále možnost v případě poskytnutí státní dotace či získání jiných zdrojů na výstavbu uvést v účinnost i zbývající část smlouvy o dílo.


V souvislosti s předpokládaným zahájením výstavby zabezpečil odbor rozvoje, majetku a investic rovněž zjednodušené zadávací řízení na výběr subjektu, který bude pro město Česká Lípa jako investora stavby zajišťovat výkon technického dozoru a řízení stavby. S požadavkem na předložení nabídky oslovil 3 právní subjekty, které se touto činností zabývají a mají dostatečné zkušenosti se stavbami podobného charakteru a rozsahu.


Rada města na doporučení hodnotící komise (Jan Stejskal, JUDr. Jana Zejdová, František Nacházel) souhlasila s uzavřením mandátní smlouvy na výkon těchto činností s firmou PIIS, s.r.o., Pardubice s cenou 2,3 mil. Kč (usnesení č. 15/06 E). Odbor rozvoje města v rámci přípravy samotného zahájení výstavby projednal s dodavatelem stavby podmínky dané stavebním povolením. Základní podmínkou zahájení stavební činnosti je vypracování pasportu objektů, které by mohly být stavební činností dotčeny.


Po prohlídce samotného místa stavby včetně ulic, kterými bude vedena staveništní doprava, bylo vytipováno 52 objektů, jejichž stavebně technický stav je již nyní narušen a hrozí jeho zhoršení vlivem stavební činnosti. U těchto objektů investor předpokládá zdokumentování stavu konstrukcí, vytipování možných míst statických poruch a jejich sledování po dobu výstavby. K zajištění této činnosti odbor rozvoje, majetku a investic oslovil zpracovatele projektu firmu MORIX, s.r.o., Praha a firmu GEMA ART GROUP, a.s., Praha.


Z nabídek předložených těmito subjekty pak rada města svým usnesením č. 66/07 ze dne 31.1.2007 vybrala jako výhodnější nabídku firmy GEMA ART GROUP s nabídkovou cenou cca 640 tis. Kč a termínem zpracování zakázky Kompletní pasportizace stávajícího stavebně technického stavu objektů potenciálně dotčených výstavbou centra umění a kultury - divadla v České Lípě do 12.3.2007. Po zhotovení tohoto podkladu by měly být splněny všechny podmínky pro samotné zahájení výstavby Centra umění a kultury – divadla v České Lípě vyplývající z vydaných rozhodnutí orgánů státní správy.


--------


Poslední díl, věnovaný financovaní stavby, uveřejníme v pondělí.