Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Hnutí DUHA Česká Lípa zahajuje kampaň

Archiv

Dobrovolníci Hnutí DUHA Česká Lípa budou sbírat fotografie s osobními vzkazy ve stylu komiksových bublin pro ministry, kteří mají dohadovat pokračování Kjótského protokolu, klíčové mezinárodní smlouvy o redukci skleníkových plynů.


Podobné akce pořádají ekologické organizace na desítkách míst v Evropě. Podobná akce, kdy své vzkazy posílaly tisíce lidí z různých měst světa, měla mimořádný úspěch už na loňském summitu o globálních změnách podnebí v Kanadě. Miloslav Lomič z Hnutí DUHA Česká Lípa k tomu poznamenává:


„Lidé z Českolipska již několikrát aktivně využili příležitosti vyjádřit se k závažným ekologickým problémům regionu i současného světa. Tentokráte mohou neobvyklou formou vyzvat mnohé významné politiky, aby řešení problému globálních změn klimatu neodkládali, a závažnost své výzvy doložit svým osobním příkladem.“


Podle zpráv expertů z mezinárodních ekologických organizací, kteří se summitu účastní, mají takové vzkazy na jednající politiky obrovský vliv. Najednou totiž zjistí, že nejde jenom o nějaký uzavřený piknik diplomatů, ale že výsledky jednání zajímají tisíce lidí na celém světě. Lidé se zároveň mohou podepsat pod předtištěný korespondenční lístek ministrovi životního prostředí, ve kterém jej požádají o účinné kroky ke snížení exhalací z elektráren, chemiček, hutí a dalších velkých podniků. Klíčovou příležitostí je takzvaný národní plán pro druhé kolo evropského obchodování s emisemi, o kterém bude vláda jednat během několika týdnů. Česká republika s 12 tunami na obyvatele a rok patří mezi rekordmany v exhalacích oxidu uhličitého v celé EU.


Akce s „bublinami“ se uskuteční v odpoledních hodinách v pondělí 23.10. a v úterý 24.10.2006 na stánku u obchodního domu Andy. Korespondenční lístek pro ministra životního prostředí mohou lidé podepisovat do konce října i na dalších sběrných místech v České Lípě: V TAO čajovně v Klášterní ulici, v Reynkově knihkupectví v ulici Moskevské, v antikvariátě v ulici paní Zdislavy a v prodejně čínské medicíny v Sokolské.