Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Hodnocení si rád poslechnu až na základě odvedené práce

Archiv

V oficiální tiskové zprávě se hovoří o tom, že jsi měl nejpropracovanější koncepci rozvoje kultury. Můžeš našim  čtenářům představit její hlavní pilíře?


Do výběrového řízení jsem se pečlivě připravoval tři měsíce a rád představím některé ony zmíněné pilíře. Nejprve bych chtěl konstatovat, že KD je zodpovědný v první řadě za přinášení kulturní nabídky do města a regionu. Chci se zasadit o komplexní zajištění kulturních služeb a do budoucna těmito kroky povznést Českou Lípu na úroveň s vysokou kulturní a společenskou tradicí. Stanovil jsem si některé cíle organizace pod mým vedením, ze kterých vybírám:
Vybudovat výborně fungující příspěvkovou organizaci po vnitřní stránce, aby mohla úspěšně fungovat navenek se svým hlavním posláním. Hospodařit s maximální účelností s poskytnutým příspěvkem. Dramaturgický plán rovnoměrně rozvrstvovat mezi všechny cílové skupiny. Navrátit důvěru občanů v KD. Výrazně zvýšit návštěvnost. Vybudovat a udržovat profesionalitu a velkou úroveň všech nabízených služeb


Předpokládám, že možnosti KD Crystal jsou značně omezeny štědrostí zastupitelů města. Máš už nějaké náznaky, jak hodně město v příštím roce kulturu podpoří?


V současné chvíli byla odsouhlasena dotace 7.600.000,- Kč na roční provoz a přímo na kulturu bude z této částky vyčleněno cca 3.000 000,- Kč. Zároveň se budu velmi snažit postupně, ale intenzivně hledat možnosti dalších dotací mimo zatížení zřizovatele!


Ewa Farna a Petr Kotvald jsou ještě koncerty připravené bývalým vedením. Už plánuješ, co nabídne Crystal v dalších měsících?


Obecně musím rozšířit koncerty, a to ve všech žánrech včetně vážné hudby. Rád bych přivedl na jeviště mimo jiné špičkové muzikanty - rockery, jazzmany či folkaře. Dosavadní spolupráci s českolipskými soubory a spolky (divadelní, hudební, taneční apod.), tradiční akce, festivaly a také pořádání vzdělávacích kurzů hodlám více podpořit, případně zachovat. 
Budu se dále velmi snažit co nejdříve s celým týmem připravit takovou nabídku, která osloví širokou veřejnost. Můj zájem je podpořit jednotlivé sekce jako koncerty vážné hudby, klub, divadelní scénu, divadlo pro nejmenší a vůbec pro děti a mládež, zábavné pořady, populární koncerty, folk, country scénu, jazz, swing, ale i akce na klíč, atd…
Chci se také zaměřit se na zvýraznění významu Jiráskova divadla především v našem městě, okolí i v rámci Libereckého kraje a uvádět v České Lípě kvalitní komerční i nekomerční divadelní představení a pořady. Neopomenu také vodní hrad, kde bych rád podpořil speciální kulturní nabídku! A pokud mám být konkrétní, tak v současné době je již dolaďován koncert skupiny Chinaski a rád bych přivedl do České Lípy např. skupinu Kryštof nebo Kabát…


Na rozdíl od bývalé paní ředitelky nemáš ekonomické vzdělání. Jak hodláš tento handicap vyřešit?


Vím, že velmi důležitá je právě ekonomická oblast a efektivní hospodaření.  Je jisté, že se musím opřít o výborného ekonoma, který bude schopen zvládnout celou ekonomickou agendu, což je zcela běžné v každé organizaci.  Myslím, že ředitel organizace nemusí být nutně ekonomem, ale zároveň je pravda, že zodpovědnost nese za všechny výsledky, proto se musí v ekonomice alespoň orientovat. Myslím, že to splňuji.


Jak bude vypadat spolupráce s Autonomii?


Spolupráci s hudebním klubem Autonomia můžu rozvíjet, případně podporovat, až se pečlivě seznámím s jejich koncepcí, vedením a společně si sedneme. Není to však zároveň jen tento hudební klub, chci hovořit i s dalšími subjekty a partnery, kteří s KD spolupracují, ale i s těmi, kteří třeba spolupráci ukončili! V každém případě, Autonomia se mi jeví jako velké plus!


Předminulý ředitel Martin Prokeš oficiálně ve funkci skončil kvůli své umělecké kariéře. Nehrozí něco podobného i u tebe?


Vím o tom! Je samozřejmě časově náročné vést takovouto organizaci a zároveň občanské sdružení Českolipský dětský sbor, ale jsem přesvědčen - a mám natolik velké odhodlání a energii - že to zvládnu! S tím jsem do toho šel a jdu! Navíc Českolipský dětský sbor se již dlouho neopírá jen o moji osobu. Chci v České Lípě pracovat pro děti, ale i pro všechny občany v celé široké oblasti kultury!


Poslední dobou není o tvém pěveckém sboru moc slyšet. Jak vlastně v současnosti funguje?


Nemyslím si, že není o sboru tolik slyšet. Stále to je největší pěvecký subjekt s pravidelnými výsledky a činností. V současné době na čtvrtek 12. 2. připravujeme veliký Výroční koncert v Jiráskově divadle k 15 letům založení a připravujeme se normálně jako každý rok na koncertní činnost. Sbor, myslím, pracuje velmi dobře. Že bych zanedbal osobně větší propagaci? Musím se nad tím zamyslet!


Dojde v KD Crystal na nějaké personální změny?


Na tuto otázku neznám ještě přesnou odpověď, ale jednoznačně na celém personálním obsazení závisí celé fungování příspěvkové organizace. Chci vytvořit takový tým, který bude táhnout za jeden provaz a bude vědět, co chce! Jinak ale většinu lidí znám, ne sice nijak osobně, ale má představa o celém složení je, myslím, v souladu se současným stavem.


Chtěl bych ještě občanům prostřednictvím tohoto rozhovoru vzkázat, že kulturu i umění v České Lípě vnímám jako oblast, která si zasluhuje systematickou podporu orgánů veřejné správy, a má osoba bude jejím nástrojem. Chci se na vytváření a rozvoji českolipské kultury podílet a  být jistotou správného vynakládání veřejných prostředků na uchování kulturního dědictví a rozvoj umění. Moc prosím o strpení, a zdali je to možné, prosím o prostor pro práci. Rád si vyslechnu konstruktivní připomínky nebo nápady. O hodnocení prosím až na základě vykonané práce.


---


Dosavadní praxe Petra Nováka:


Vzdělání
1988 - 1992 : 4letá střední zemědělská a technická škola –  maturitní vysvědčení      ( Střední zemědělská a technická škola Č. Lípa)
2008 - nyní : Technická univerzita v Liberci, fakulta humanitní a pedagogická


Praxe
1992 -1993:   civilní vojenská služba převážně ve školství
1993 - 2005:  učitel ZŠ Špičák, Česká lípa
1994- nyní:     sbormistr Českolipského dětského sboru
1996 - 2005:  sbormistr pěveckého sboru Severočeských učitelů
2000 - 2000:  zástupce ředitele KD CRYSTAL
2005 - 2006:  sbormistr ZUŠ, Liberec
2005 - 2006:  ředitel pobočky realitní kanceláře Relia ČS, Česká Lípa
2003 - 2006:  zastupitel města Česká Lípa
2002 - nyní:    předseda občanského sdružení „Českolipský dětský sbor“