Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Hrozí hromadné vystěhování z bytů Ralska?

Archiv

Problematice se věnuje dnešní Mladá fronta Dnes. Desítky rodin ze dvou panelových sídlišť v České Lípě mají strach kvůli tomu, že se budou muset okamžitě vystěhovat z bytů, kde žijí často i víc než deset let. Odmítli totiž podepsat smlouvu, kterou jim poslala společnost Byty Česká Lípa, jíž byty na českolipských sídlištích Sever a Kopeček patří.


„Smlouvu jsem zatím nepodepsala. Rodina nyní shání právníka, který by nám pomohl a poradil, co máme dělat. Mám obrovský strach, že o byt přijdu. Nevím, co budu potom dělat,“ říká šestaosmdesátiletá Anna Kostelková.


Její jméno je však smyšlené. To pravé nechtěla uvést z obavy, aby se jí bytová společnost nepomstila. Paní Kostelková žije sama v bytě 0+1. Až do letošního prosince se o své bydlení nebála. Pak ji ale vypršela předchozí smlouva na dobu určitou a společnost Byty Česká Lípa jí poslala novou, platnou na tři roky. Několik ujednání ve smlouvě ji ale zarazilo.


Podobně jsou na tom také další lidé a rodiny v České Lípě. Doposud měli ve svých smlouvách ujednání, že pokud budou řádně a včas platit nájem, smlouvy se jim budou automaticky prodlužovat.


„Teď tam nic takového není. Naopak nám s novou smlouvou poslali průvodní dopis, ve kterém zdůrazňují, že pokud s ním nesouhlasíme, budou trvat na ukončení dosavadní smlouvy. Vyhrožují nám,“ tvrdí další z pobouřených nájemníků, asi čtyřicetiletý muž z českolipského sídliště Kopeček.


Mladá fronta Dnes se pokusila sehnat i vyjádření druhé strany. Bohužel neúspěšně. Petr Eichler, který smlouvy za bytovou společnost ověřoval, má dovolenou. Číslo na jeho mobilní telefon odmítli jeho kolegové poskytnout. Na jejich vzkaz, aby se ozval kvůli vyjádření pro tisk, nereagoval. Podobně se zachoval také člen představenstva společnosti Zbyněk Michal. Na žádost o vyjádření, kterou vyřizovala jeho asistentka, neodpověděl. Podle právníků nemusí mít lidé z České Lípy velké obavy.


„Mohou využít toho, co připouští občanský zákoník. Pokud novou smlouvu nepodepíší a byt dobrovolně neopustí, musí bytová společnost do třiceti dnů od skončení předchozí doby nájmu podat u soudu žalobu. Pokud to neudělá, nebo to nestihne, nájem se automaticky prodlužuje o stejnou dobu jako předtím. Například o rok,“ řekla Alena Urbánková, liberecká právnička, která se specializuje na bytovou problematiku.


----------------------------


Akciová společnost Byty Česká Lípa oficiálně vznikla letos v dubnu, přejmenováním z původní Best Properties North, která patřila českému realitnímu magnátovi Radovanovi Vítkovi. Ten byl letos na podzim dva měsíce ve vazbě kvůli podezření, že se podílel na obchodu se ženami. V představenstvu společnosti Byty Česká Lípa už ale nefiguruje. Za společnost však vystupuje jeho dlouholetý společník Zbyněk Michal. Ten vloni v lednu Vítka zastupoval na dražbě zmíněných bytů. Od konkurzního správce stavebního podniku Ralsko vydražil šestnáct set bytů za 241 milionů korun.