Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Hvězdy letošního Žizníkova: Švihadlo

Archiv

Kapela hrála všechno možné, hlavně však vlastní věci, ovlivněné punkem a tehdejší tzv. "novou vlnou". V té době začíná kapela se svými prvními pokusy hrát reggae, ale zatím to jako reggae moc nezní. Někdy o rok později se název kapely změnil na „Švihadlo“. Prý už si nikdo nepamatuje, proč tomu tak bylo.


V následujících několika letech měla kapela problémy jako každá jiná začínající kapela – střídání obsazení, shánění zkušebny, koncertů málo… Za dalších pár roků Švihadlo přibralo dechovou sekci a natočilo první demokazetu.


V roce 1989 se kapela propracovala k častějším koncertům, hrála s dalšími reggae kapelami jako Babalet, BIO 29, ZUILA, a především potkává Vincenta Richardse. Devadesátá léta byla již ve znamení pravidelného koncertování, nahrávání – v roce 1994 poprvé nahrávají CD (doposud to byly demokazety :)). V tu dobu je Švihadlo zavedenou kapelou. Občas se vystřídají někteří členové, přibývají nové nahrávky, koncertů je čím dál více a fanoušků už je nepočítaně. Vedle už zmíněných nahrávek na demokazetách mají Švihadla na triku několik CD. (Mrkněte na jejich stránky.)


Poslední deska „Oči otevřený“ vyšla vloni na podzim a stala se velmi úspěšnou. Vynesla totiž kapele nominaci na cenu ANDĚL 2006 v kategorii Reggae a Ska. Nominace byla záhy proměněna ve skutečné ocenění andělem. Švihadla přiznávají nefalšovanou radost :) Basista Josef Marek k novému albu řekl: "Nepoužili jsme tentokrát vůbec žádné samply, všechno je nahrané naživo, což je posun od minulé desky."


Album vzniklo v průběhu čtyř měsíců postupně v několika studiích od Rokycan po zlínské "Véčko", kde za mixážním pultem seděl všestranný Petr Vavřík. Natáčení ve studiu podpořilo několik velice zajímavých hostů, takže je opravdu na co se těšit. Deska obsahuje 12 zcela nových písní a novou verzi songu Iluze z úplně první desky Švihadla Reggae Vol. 1. Tyhle stálice českého reggae rybníka náš festival samozřejmě nevynechají. Přijďte se zaposlouchat v sobotu…