Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Jakých změn doznají jízdní řády MAD na základě podnětů občanů

Archiv

Původní předpoklad byl, že změny, které vyplynou z provozu, budou provedeny až k 1. červnu, avšak ve snaze zkrátit platnost zkušebních jízdních řádů budou ty nové vydány o měsíc dříve.
„K nejvýznamnějším novinkám patří, že se počet linek zvýšil ještě o jednu, tj. ze 16 na 17. Některé trasy linek jsou přetrasovány tak, aby více  vyhovovaly cestující veřejnosti,“ upozorňuje starostka města Česká Lípa Hana Moudrá. V upravených jízdních řádech se objevují jak změny časových poloh, tak  změny v trasování linek. „Během jednoho měsíce se nám podařilo nashromáždit dostatek informací, které nejlépe vypovídají o skutečných potřebách cestujících,“ komentuje Vít Horáček, správce silniční dopravy českolipského městského úřadu.
Nyní je například možné téměř z každého místa České Lípy se dostat do průmyslové zóny v Dubici, jsou přidány školní spoje a na některých linkách i spoje odpolední. Dále pak dojde k odstranění otáčení okolo KD Crystal a v Buckově a Škrétově ulici. Spoje jsou v případě, bylo-li to možné, dále více směrovány na odjezdy vlaků a všechny spoje jsou vždy vedeny na obratiště a vždy ve stejné trase.


Občanům našeho města je samozřejmě nově k dispozici schéma sítě linek městské autobusové dopravy, které pro Českou Lípu tentokráte vytvořil místní Dopravní klub Společnost pro veřejnou dopravu Česká Lípa. „Velice bych tímto chtěla dopravní společnosti poděkovat, protože s námi nejen stáli u zrodu nových jízdních řádů, pomáhali nám svými podněty k jejich úpravám, ale sami se aktivně zapojili do vytvoření nového schématu tras linek v našem městě,“ říká na závěr starostka města Hana Moudrá.



VEDENÍ JEDNOTLIVÝCH LINEK V NOVÝCH JÍZDNÍCH ŘÁDECH:


505201 – Česká Lípa, Nádraží ČD – Banco I – Havlíčkova – Česká Lípa, Nádraží ČD
Změna: Linka nezajíždí do průmyslové zóny a je vedena jako okružní okolo nemocnice. Úpravy byly provedeny i v časových polohách.


505202 - Česká Lípa,OBI – Nádraží ČD – Česká Lípa, DELPHI
Změna: Spoje nyní začínající nebo končící na zastávce Lada K Rozvodně, budou začínat nebo končit na zastávce Hypernova. Dále pak došlo k odladění časových poloh v JŘ dle požadavků veřejnosti.


505203 - Česká Lípa, Hypernova – Nádraží ČD – Česká Lípa, Dubice otočka
Změna: Spoje nyní začínající nebo končící na zastávce Lada K Rozvodně budou začínat nebo končit na zastávce Hypernova. Všechny spoje projíždí ve směru tam i zpět zastávkou Vagónka a začínají nebo končí v zastávce Dubice otočka. Nevyužívané spoje ve směru Dubice budou zkráceny. Dále došlo k odladění časových poloh dle požadavků veřejnosti.


505204 – Česká Lípa, DELPHI – Nádraží ČD – Banco – Česká Lípa, Špičák Dlouhá
Změna: Úprava jízdního řádu provedena na základě připomínek veřejnosti a týká se hlavně časových poloh.


505205 – Česká Lípa, Dolní Libchava – Banco – Česká Lípa, Na Výsluní
Změna: Linka je trasována také přes sídliště Slovanka ve směru tam i zpět. Linka není vedena přes zastávku Nádraží ČD. Trasa je stejná ve všední dny i o víkendech. JŘ upraveny dle požadavků cestujících.


505206 - Česká Lípa, Častolovice – Restaurace Slovanka - Česká Lípa, Nádraží ČD
Změna: Linka je přetrasována. Trasa z Častolovic je totožná až po zastávku U Pivovaru. Dále pokračuje směrem přes střed města okolo nemocnice ke Kauflandu a na nádraží ČD. Dojde ke zjednodušení trasy a také k pravidelnému obsloužení oblasti okolí Kauflandu.


505207 - Česká Lípa, DELPHI - Sosnová, otočka – Banco – Česká Lípa, Dolní Libchava
Změna: Linka je protažena v obou směrech. Spoje na začátky, resp. konce směn jsou vedeny až k firmě Delphi. V opačném směru jsou všechny spoje protaženy až do Dolní Libchavy. Přidány spoje z linky 217.


505208 – Česká Lípa, Vlčí Důl – Banco –Česká Lípa,Dolní Libchava
Změny: Linka je zcela přetrasována. Začíná ve Vlčím Dole a končí v Dolní Libchavě. Linka je napřímena, vedena okolo nemocnice přes přestupní bod u Banca a existuje pouze 1 varianta spojů. JŘ se stal přehlednějším.


505209 - Česká Lípa, Žízníkov otočka – Banco – Česká Lípa, Stará Lípa
Změna: Linka je přetrasována. Začíná v Žizníkově na obratišti a je vedena přes přestupní zastávku Nádraží ČD a Banco do Staré Lípy. JŘ byl celkově zjednodušen a spoje projíždí trasu vždy v plné její délce.



505210 Česká Lípa, Vagónka, Mánesova, Bulharská, Hrnčířská, U Nemocnice, Špičák, U Nemocnice, Bardějovská, Žitavská


Změna: Linka je zcela přetrasována dle požadavků firem a cestujících do průmyslové zóny.


505215 – Česká Lípa, DELPHI – Nádraží ČD – Banco – Česká Lípa, Na Výsluní
Změna: Linka zůstává prakticky nezměněna, pouze končí nebo začíná v zastávce Na Výsluní. Jsou provedeny pouze drobné úpravy časových poloh v JŘ a přidány spoje o víkendech k Nádraží ČD z linky 205.


505217 – Česká Lípa, DELPHI – Nádraží ČD – Restaurace Holý vrch – Česká Lípa, Dolní Libchava
Změna: Linka je přetrasována a již nezajíždí do obce Sosnová. Spoje ze Sosnové jsou převedeny na linku 207 a tím došlo i k posílení obsluhy oblasti Kopečku. Linka je vedena z průmyslové zóny přes sídliště Slovanka, Holý vrch do Dolní Libchavy. Slouží k dopravě zaměstnanců do  průmyslové zóny Dubice a zpět.


505218 – Česká Lípa,Vlčí Důl – Banco – Česká Lípa, Delphi
Změna: Linka je zcela nová a slouží k dopravě zaměstnanců do  průmyslové zóny Dubice z oblastí Vlčí Důl, Dobranov, Žízníkov a Svárov a zpět.


505223 – Česká Lípa, Lada K Rozvodně – Česká Lípa, Protool
Změna: Linka je zkrácena do zastávky firmy Protool. Na linku jsou přidány spoje pro školáky a zaměstnance. Linka posiluje obsluhu Svárova.


505225 – Česká Lípa, Protool – Banco – Česká Lípa, Na Výsluní
Změna: Linka je zkrácena na obou svých koncích, a to na zastávku Protool resp. Na Výsluní. Na linku jsou přidány spoje pro školáky a úředníky. Linka posiluje obsluhu Svárova.


505232 – Česká Lípa, Hypernova –DELPHI - Česká Lípa,Vagónka
Změna: Linka je přetrasována, přesto je zachován charakter „rychlíkové“ linky. Obsluhuje průmyslovou zónu v Dubici, pouze však v  opačném směru nežli standardně vedené linky.


505235 – Česká Lípa, Špičák Žitavská –DELPHI - Česká Lípa,Vagónka
Změna: Linka je přetrasována, přesto je zachován charakter „rychlíkové“ linky. Obsluhuje průmyslovou zónu v Dubici, pouze však v  opačném směru nežli standardně vedené linky.


Optimalizace přinesla také nové číslování linek, které je v systému nově koncipované MAD připraveno na jednotný systém číslování v rámci celého integrovaného dopravního systému Libereckého kraje (IDOL).
Provozní označení linek veřejné osobní dopravy tak na území Libereckého kraje vychází z následujících pravidel: Čísla linek městské a příměstské dopravy jsou dle příslušné vyhlášky šestimístná. První tři číslice se v informačních materiálech a jízdních řádech pro cestující nezveřejňují. Čtvrtá číslice udává, ke které pověřené obci spadá výchozí, případně cílová stanice linky. V případě České Lípy je to číslo 2. Pátá číslice udává režim provozu linky: 0 – 4 městská hromadná doprava, 5 – 8 příměstská, 9 linky ve zvláštním režimu (turistické, školní, noční apod.)
Teprve šestá číslice udává pořadové číslo linky.