Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Johanitská komenda

Archiv

Český Dub leží jižně od Liberce, a když nebudete pospíchat, můžete z krajského města do České Lípy cestovat právě přes něj (a pak dále přes Osečnou, Hamr, Stráž...). Komenda ale stojí i za samostatný výlet, třeba na kole je to z Lípy při mé cestovní rychlosti dvě až tři hodiny.




Je dobré na úvod vysvětlit, co to vlastně komenda je. V době, kdy na obchodních stezkách nebylo právě bezpečno (ono teda není stále, ale mám na mysli třinácté století) se podél tras s odstupem zhruba padesáti kilometrů (jeden den cesty) stavěly opevněné kláštery. Ty plnily nejen církevní funkci, ale byly i útočištěm tehdejších tiráků. Podle historických dokumentů jednu takovou komendu založili Havel a Zdislava z Lemberka v Dubu. V roce 1357 ji navštívil i vítěz ankety o největšího Čecha - Karel IV. Ano, letos je kulaté výročí a Dubané ho patřičně oslaví 28. září, ale to je jen poznámka na okraj.




Jak už to v Čechách bývá, navštívili klášter také husité a kompletně ho vypálili. O několik desítek let později se celý prostor zastavěl - zčásti renesančním zámkem, zčásti činžovními domy.




Jak mi průvodce vyprávěl - Tomáš Edl chodil po domech s kladívkem a hledal, až našel. V jednom z domů narazil na oblouk okna. Měl vyhráno a my s ním. Nedaleko Lípy je už několik let zpřístupněna památka obrovského významu a poměrně silného magického kouzla. Kaple sv. Jana Křtitele z doby kolem roku 1240 je nově vysvěcena, sílu má i velký gotický sál či hrobka z ostatky mnichů nalezenými na nedalekém hřbitově. Na jedné  z koster se našel ostatkový kříž, v němž je i kus trámu z kříže Ježíšova. Jeho zrekonstruovaný originál i nově vytvořená kopie se mají představit na zářijových slavnostech.




Pokud jste již dostatečně nalákaní, tak něco málo organizačních informací. Komendu spravuje Podještědské muzeum Karolíny Světlé. To naleznete v Ulici Svobody, poměrně daleko od centra města. Bohužel cesta k němu není právě šťastně značena, ale v informačním centru visí mapa zdejších památek. S ní si poradíte. Informační centrum je v ulici pod radnicí.




V muzeu si můžete vybrat, zdali si chcete prohlédnout jen zdejší expozici či jen komendu (či oboje). Pokud se vydáte do komendy, pak s vámi půjde průvodce asi tři sta metrů daleko. Na mně se vystřídali průvodci dva a oba byli skvělí. Bylo vidět, že se nejedná o žádné brigádníky, ale o lidi, kteří komendou a muzeem žijí. Prozradili i to, že se chystá další objev. Tak se nechme překvapit!