Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kniha „Čarovné bylinky“ bude ke koupi

Archiv

„Kniha byla vydána česky (1000 kusů) a německy (500 kusů) s kvalitou, odpovídající soudobým požadavkům. Tyto tisky,  jsou součástí dvouletého česko-německého projektu, podpořeného spolkovou nadací pro životní prostředí v Osnabrúcku, jehož nositelem je Středisko ochrany přírody v Neukirchu. Jeho partnery na naší straně jsou Krajský úřad Libereckého kraje, rezort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky,  a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Tyto výtisky jsou ale neprodejné, neboť vznikly pro reprezentativní a výchovné účely,“ uvedl náměstek hejtmana Radim Zika, na jehož popud by následný dotisk měl jít do prodeje.
V České republice unikátní, ručně vázaná publikace Čarovné bylinky je netradiční, s naprosto ojedinělou vazbou - ručně vkládanými pauzovacími papíry s informací, tedy po vzoru starých herbářů a bylinářů. Kniha je netradiční i velkým formátem i výtvarným propojením klasické barevné fotografie s autorskou kresbou a s texty (ke 150 bylinám).
Podle náměstka cena za dotisk, včetně všech přípravných prací, litografií a autorských práv, je stanovena 1 469,30 Kč za jeden kus, včetně DPH.  Kraj předpokládá, že publikaci bude  od podzimu prodávat prostřednictvím Krajské vědecké knihovny v Liberci a cena o mnoho nepřesáhne cenu výrobní.
 Součástí projektu byly i stejnojmenné výstavy – v České Lípě a Národním muzeu v Praze.
„Další vernisáž výstavy Čarovné bylinky se tentokrát koná  již  30. června na Saskem státním ministerstvu pro životní prostředí a zemědělství,“ prozradil Radim Zika.