Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kolik stojí vánoční výzdoba?

Archiv

"Vánoční výzdoba města se skládá ze stromků a chvojí, ale i světelných řetězů a hvězd," uvedl vedoucí technického odboru českolipské radnice Milan Blecha.


Město vyzdobilo hlavně českolipské náměstí a přilehlé ulice, vodní hrad Lipý, park u Kulturního domu Crystal a parkoviště u Synagogy. Již v pátek se rozzářil hlavní vánoční strom na náměstí T. G. Masaryka.


Světelná výzdoba a závěsy pod římsami nebo vánoční motivy na stožárech veřejného osvětlení se objeví podle mluvčí radnice Kateřiny Amrichové postupně také na dalších místech, například na náměstí Osvobození, Škroupově náměstí nebo v prostranství mezi obchodními domy v centru města.


V Liberci je na Benešově náměstí první zelená výzdoba. "Vánoční strom rozsvítíme až první adventní neděli," řekl  mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych.


Město použije pro vytvoření vánoční atmosféry ozdoby z minulých let; jejich instalace přijde na 100.000 korun. Letos poprvé ji nezajistí Technické služby města Liberce, ale firma Eltodo, která získala do své správy veřejné osvětlení. Výzdoba bude na 40 sloupech.


Ve stejném rozsahu jako loni chce vyzdobit střed města a hlavně budovu radnice i Městský úřad v Jablonci. "V radnici máme vánoční strom ve všech patrech i v obřadní síni," uvedla Jana Kodýtková z kanceláře starosty.